Costa Rica: Helverova noć je predstava koja se ne propušta

Radiosarajevo.ba
Costa Rica: Helverova noć je predstava koja se ne propušta

Plakat predstave Helverova noć

Ekipa Kamernog teatra 55 otputovala je u San Jose (Costa Rica) kako bi tri noći za redom, od 22. do 24. marta nastupila s kultnom predstavom "Helverova noć", koja je ujedno i međunarodno najnagrađivanija bh. predstava i smatra se jednom od najvažnijih predstava savremenog bh. teatra. Nakon izuzetno uspješnog prijema kod publike, ekipa se u Sarajevo vraća 27. marta.

Ekipa Kamernog teatra nastupala je na 14. Internacionalnom festivalu umjetnosti, koji se smatra najznačajnijim multimedijskom festivalu u Centralnoj Americi, u okviru kojega se održavaju teatarski, muzički, video i plesni programi s učesnicima sa svih strana svijeta, među kojima i predstave slavnog Petera Brooka i Eugenia Barbe.

Mirjana Karanović i Ermin Bravo

Vodeći dnevnik La nacional, najavljujući bosanskohercegovačku predstavu, navodi da je to jedna od predstava koja se ne smije propustiti, a Kamerni teatar 55 predstavlja kao jedan od najznačajnijih teatara na Zapadnom Balkanu, koji je i za vrijeme opsade Sarajeva sačuvao njegov dobri duh.

Mnogi su, na tom dalekom kraju svijeta, nakon gledanja predstave prvi put čuli za našu zemlju, tako je dolazak Kamernog teatra 55 bila velika promocija Bosne i Hercegovine i Sarajeva.

Predstavu "Helverova noć" je po tekstu Ingmara Vilkvista režirao Dino Mustafić, a glavne uloge tumače Ermin Bravo i Mirjana Karanović. Dramaturginja predstave je Ljubica Ostojić.

Drama poljskog pisca Jaroslawa Swierszcza "Helverova noć", poznatijeg po pseudonimu Ingmar Vilkvist, premijerno je u Sarajevu odigrana u februaru 2004. godine.

Protagonisti radnje, koji žive neposredno pred izbijanje Drugog svjetskog rata, tridesetih godina prošlog stoljeća, dvoje su ljudi koji se susreću u atmosferi "porodične zajednice" - mentalno zaostali dječak i njegova odgajateljica.

Jedna će noć kuliminirati u mučnoj, fizičkoj brutalnosti i očaju koja povezuje ljude u nesretnim povijesnim periodima.
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije