Cirkus Columbia u Mostaru i Čapljini

Radiosarajevo.ba
Cirkus Columbia u Mostaru i Čapljini
Cirkus Columbia, scena iz filma
Bosanskohercegovačka publika imat će uskoro priliku pogledati Cirkus Columbiu, novi film Danisa Tanovića.

Nakon svjetske premijere na 16. Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio i Nagradu publike, Cirkus Columbia nastavio je svoj uspješan festivalski život. Film je očarao publiku 67. Internacionalnog filmskog festivala u Veneciji gdje je i dobio nagradu Film budućnosti, te je imao uspješnu projekciju na Toronto Film Festivalu.

Uporedo sa projekcijama na prestižnim svjetskim festivalima u San Sebastijanu, Abu Dabiju, Bejrutu, Dohi, Sao Paolu koji slijede u narednom periodu, očekuje se i početak distribucije filma u Bosni i Hercegovini. Međutim, reditelj Tanović naprije će svoj novi film predstaviti i pokloniti se publici dva hercegovačka grada, u Mostaru i Čapljini.

16. septembra filmom Cirkus Columbia bit će zatvoren festival 4. Dani filma Mostar, nakon čega će i u narednim danima film ostati na repertoaru HD Herceg Stjepan Kosača. Nakon toga, specijalna premijera bit će organizirana u Čapljini i to 17. septembra.

Prema želji reditelja Tanovića, kao i ostatka ekipe filma, premijera u Čapljini predstavljat će svojevrsnu zahvalu građanima ovoga hercegovačkog grada na čijim lokacijama je Cirkus Columbia u potpunosti i sniman. Projekcija na otvorenom, u prisustvu reditelja Tanovića i ekipe filma, bit će održana pod pokroviteljstvom načelnika Čapljine Smiljana Vidića.

Cirkus Columbia je romantična saga smještena u jedno malo mjesto u Hercegovini, pokriva kraj stoljeća koje je tragično najavilo dolazak novog doba na Balkanu. Nakon vladavine komunizma, izabrana je nova demokratska vlast, te se nakon godina egzila Divko Buntić vraća u svoj rodni grad. Željan gomile sitnih osveta vraća se sa novom, četrdeset godina mlađom ženom, novim mercedesom i gomilom novca. I upravo kada sve izgleda kao da Divko pobjeđuje i kao da novac može sve, život se preokrene i rat zakuca na vrata malog grada.

U filmu igraju: Miki Manojlović, Mira Furlan, Boris Ler, Jelena Stupljanin, Mario Knezović, Milan Štrljić, Svetislav Goncić, Miralem Zubčević, Almir Mehić, Mirza Tanović...

Reditelj Tanović uz Ivicu Đikića potpisuje i scenarij za film, direktor fotografije je Walther Vanden Ende, a producenti filma su Čedomir Kolar, Amra Bakšić Čamo, Mirsad Purivatra, Marc Bache.

Vezano:
Nagrada „Film budućnosti“ za film Cirkus Columbia Danisa Tanovića
Venecija: Stojeće ovacije za Cirkus Columbia

Cirkus Columbia prikazan na Toronto Film Festivalu

Sofia Coppola dobitnica Zlatnog lava

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije