Cirkus Columbia prikazan na Toronto Film Festivalu

Radiosarajevo.ba
Cirkus Columbia prikazan na Toronto Film Festivalu
Glumačka postava filma Cirkus Columbia (Foto: Denis Ruvić/radiosarajevo.ba)

Nakon trijumfalne projekcije na 67. Venecijanskoj Mostri, film bh oskarovca Danisa Tanovića Cirkus Columbia prikazan je u petak na Toronto Film Festivalu.

Venecija: Stojeće ovacije za Cirkus Columbia

Film je prikazan u okviru programa Special Presentations koji se zapravo smatra najkvalitetnijim programom TIFF-a.

Special Presentations za publiku festivala u Torontu predstavlja filmove nekih od najtrazenijih i najistaknutijih reditelja današnjice.

Svi Tanovićevi dosada[nji filmovi prokazani su u nekim od programa TIFF-a, a u prilog tome koliko interesovanje vlada za njegovo posljednje filmsko ostvarenje govori i podatak da je direktor TIFF-a Cameron Bailey u svom izboru pet najboljih filmova izdvojio upravo i Tanovićev Cirkus Columbia.

Film i u narednom periodu nastavlja svoj internacionalni festivalski život. Nakon Toronta Tanović i ekipa filma nastavljaju svoj put na festival u San Sebastianu gdje će film biti prikazan u okviru programa Biseri Drugih Festivala gdje se takmiči za Nagradu publike.

Također, Cirkus Columbia uvršten je i u program Internacionalnog filmskog festivala u Bejrutu koji će se odrzati u oktobru, a gdje se također takmiči za laskavu Nagradu publike. Zatim slijede Doha, Abu Dabi, Sao Paulo...

Cirkus Columbia je romantična saga koja pokriva kraj stoljeća koji je tragično najavio dolazak novog doba na Balkan. U trenutku odlaska komunizma i dolaska demokratskih promjena, Divko se nakon godina odsustva pojavljuje u rodnom hercegovačkom mjestu. On je sada bogat čovjek, dolazi skupim mercedesom i sa četrdeset godina mlađom suprugom, željan gomile sitnih osveta.

Podsjetimo, film je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije