Cirkus Columbia Danisa Tanovića u Veneciji

Radiosarajevo.ba
Cirkus Columbia Danisa Tanovića u Veneciji


 
Osvježeno 06.09.
Film Cirkus Columbia, bh. oskrovca Danisa Tanovića, nakon svjetske premijere na 16. Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio Nagradu publike, nastavlja svoj sve uspješniji festivalski život. Film je uvršten u zvanične programe nekoliko najvećih svjetskih festivala.

Danas će Cirkus Columbiu imati priliku pogledati i publika 67. Internacionalnog filmskog festivala u Veneciji. Film će u okviru programa Giornate Degli Autori – Venecie Days ovog najstarijeg filmskog festivala doživjeti svoju međunarodnu premijeru.

Nakon Venecije film nastavlja svoj internacionalni festivalski život. Tokom septembra Cirkus Columbia biće prikazan i na festivalima u Torontu, u okviru najkvalitetnijeg programa ovog festivala – Special Presentation te u okviru programa Biseri drugih festivala u San Sebastianu gdje se takmiči za Nagradu publike. Također, film Danisa Tanovića uvršten je i u program Internacionalnog filmskog festivala u Bejrutu koji će se održati u oktobru, a gdje će se takmičiti za laskavu Nagradu publike.

Cirkus Columbia je romantična saga koja pokriva kraj stoljeća koji je tragično najavio dolazak novog doba na Balkan. U trenutku odlaska komunizma i dolaska demokratskih promjena, Divko se nakon godina odsustva pojavljuje u rodnom hercegovačkom mjestu. On je sada bogat čovjek, dolazi skupim mercedesom i sa četrdeset godina mlađom suprugom, željan gomile sitnih osveta.

Uloge u filmu ostvarili su: Miki Manojlović, Boris Ler, Mira Furlan, Jelena Stupljanin, Mario Knezović, Ermin Bravo, Jasna Ornela Berry, Miralem Zupčević, Mirza Tanović. Scenarij potpisuju reditelj Tanović te Ivica Đikić.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije