CineLink 2010.

Radiosarajevo.ba
CineLink 2010.

Sa CineLinkove konferencije za medije, Foto: radiosarajevo.ba

60. filmski festival u Berlinu dodijelio je Zlatnog medvjeda za najbolji film Semihu Kaplanogluu za film Med (Bal) te Srebrnog medvjeda, Grand Prix žirija, Florinu Serbanu za film Eu cand vreau sa fluier, fluier (Ako želim zviždati, zviždat ću), projektima CineLinka. Tim povodom, u Sarajevu je održana konferencija za medije.

Na video-zidu su prikazani kratki inserti sa Berlinala, traileri oba nagrađena filma te kratki intervjui sa oba nagrađena autora. "Eu cand vreau sa fluier, fluier je projekat rađen u Rumuniji, ali je odrastao u Sarajevu", kaže za svoj film reditelj Serban.

U uvodnoj riječi, direktor Sarajevo Film Festivala, Mirsad Purivatra objasnio je kako je konferencija sazvana da ispriča kako je počeo projekat CineLink i dospio do pomenute dvije nagrade.

Izeta Građević, umjetnička direktorica SFF-a, ispričala je kako je sve krenulo sa prvim SFF-om 1995. te da je tada zacrtana lista ciljeva sa jasnim strateškim tačkama razvijanja festivala. Bilo je jasno da festival mora donijeti nešto značajno i novo u svijetu evropskih filmskih festivala. Odlučeno je da filmovi, kakve žele da promoviraju, moraju da budu više umjetnički medij nego roba, te da žele biti regionalni festival u deklarativnom smislu sa fokusom na relevantne i snažne regionalne filmove. Da bi se to ostvarilo, rješenje je bilo direktno uključenje u filmsku proizvodnju i uplitanje u filmsku produkciju, što dovodi do nastanka CineLinka.

Rukovodilac projekta CineLinka, Amra Bakšić Čamo, objašnjava kako je ideja za CineLink potekla 2003. od Mirsada Purivatre, kada su krenuli sa pilot projektom obuhvatajući tri zemlje regiona. Od tada pa do danas, CineLink nije napustio nijedan od svojih prvih, zacrtanih, ciljeva.

CineLink utiče na regionalnu kinematografiju pružanjem pomoći u razvoju scenarija, dovođenjem filmskih stručnjaka iz cijelog svijeta i promocijom projekata na CineLink produkcijskom marketu.

Selektor Takmičarskog programa SFF-a, Elma Tataragić, osvrnula se na regionalnu kinematografiju i CineLinkove uspješne projekte, navodeći da je CineLink 2008. imao tru filma u svim selekcijama najznačajnijih evropskih festivala (Kan, Berlin, Venecija), dok je već 2009. taj broj porastao na 14, a ove godine, samo u Berlinu je prikazano osam filmova nastalih u suradnji sa CineLinkom.

Tataragić navodi da je Takmičarski program postao važna platforma za pronalaženje talenata i dobrih filmova i da je stvaranje i nastanak CineLinka imao za cilj poboljšanje Takmičarskog programa.

"Iz te spone niz filmove i projekata koji profiliraju filmsku industriju", kaže Tataragić.

"CineLink je postao jednim od 13 najboljih svjetskih mjesta za upoznavanje ko-producenata i odlično mjesto za promoviranje filmova", kaže Jovan Marjanović, rukovodilac industry odjela SFF-a.

CineLink projekat je platforma za razvoj i finansiranje pažljivo odabranih filmskih projekata predodređenih za evropske koprodukcije, te predstavlja osnovu industrijske sekcije Sarajevo Film Festivala.

Svake godine CineLink bira oko 10 najboljih projekata iz Jugoistočne Evrope koji prolaze kroz seriju radionica za razvoj projekata, a potom se predstavljaju na koprodukcijskom marketu CineLink koji se održava posljednja tri dana Sarajevo Film Festivala (od 28. do 31. jula 2010).

Market okuplja više od 400 učesnika iz svih sfera filmskog biznisa spremnih na povezivanje, koprodukciju, otkrivanje novih talenata i kupovinu prava na projekte. Kao platforma od velike važnosti za regionalne filmske profesionalce, Market istovremeno podiže relevantnost festivala u međunarodnoj filmskoj industriji.

CineLink je otvoren za dugometražne igrane filmske projekte autora iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kipra, Mađarske, Makedonije, Malte, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i UNMI Kosova koji imaju potencijal za kino distribuciju.

Vezano:
Dodijeljene nagrade Berlinala 2010
Otvoren CineLink konkurs 2010.

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije