Checkpoint 303 u Balkan Cafeu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Checkpoint 303 u Balkan Cafeu (VIDEO)
Checkpoint 303

Koncert će se održati 3. aprila u 22:00h u Balkan Cafeu.

Checkpoint 303 (Palestina/Tunis/Francuska) je neprofitni avangardni aktivistički sonični projekat koji su 2004. godine pokrenuli SC Yosh (Palestina) i snimatelj SC MoCha (Tunis). Checkpoint 303 stvara eksperimentalnu elektronsku muziku čiji je cilj da podigne internacionalnu svijest o nepravdi i patnji koju podnose civili na Bliskom Istoku. Kombinuju snimke sa palestinskih ulica sa elektronikom, FX-om i orijentalnim melodijama.

Koristeći ulične snimke iz Palestine, Checkpoint 303 sastavlja zvučne predjele koji su satkani od kinematskog audio materijala, eksperimentalno obrađenog zvuka i kompleksnih ritmova. Putem svojih kompozicija, sakupljenih zvukova i šumova, Checkpoint 303 širi poruku mira i poziva na poštovanje ljudskih prava. U suprotnosti od glavnih medija koji prikazuju isključivo nasilje i patnju na Bliskom Istoku, njihovu zvučni kolaži predstavljaju herojsku nadu koja opstaje u ovom regionu, kao i naizgled banalne ali jako važne male stvari koje prikazuju dnevnu potragu za normalnošću u stanju uzbune i nevolje.

Bili su podrška na tri koncerta Massive Attacka u Ujedinjenom Kraljevstvu ( Birmingham i London ) u februaru 2007. godine, a u julu prošle godine su bili njihova predgrupa na koncertu u Lyonu.

http://www.youtube.com/watch?v=3myDgw3wg-Q



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije