Čestitamo: Nejla Murić prva dobitnica stipendije "Arman Soldin"

0
Radiosarajevo.ba
Čestitamo: Nejla Murić prva dobitnica stipendije "Arman Soldin"
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Dodjela stipendije „Arman Soldin“

Studentica Nejla Murić prva je dobitnica stipendije "Arman Soldin", koja je svečano dodijeljena danas, 22. augusta, u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina (Austrijskoj kući) na 30. Sarajevo Film Festivalu. Stipendiju u iznosu od 5.000 KM, uspostavljenu u znak sjećanja na Armana Soldina, tragično preminulog novinara i video-koordinatora Agencije France-Presse (AFP), dobila je za projekt animirano-dokumentarnog serijala o hrabrim ženama koje su se usprostavile fašizmu.

"Projekt je inspiriran svim ženama koje su doprinjele antifašističkoj borbi i kulturno-društvenom aspektu Bosne i Hercegovine. Bitno je da pričamo o ženskoj snazi i otporu", rekla je Nejla Murić, dobitnica stipendije dodjeljene u organizaciji Obala Art Centra, Ambasade Francuske u BiH, Francuskog instituta u BiH i Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Stipendija je osnovana u znak sjećanja na Armana Soldina (1991. – 2023.), novinara i video-koordinatora Agencije France-Presse (AFP), koji je tragično izgubio život u maju 2023. godine izvještavajući sa ukrajinskog ratišta.

Vedran Zubić nakon masakra u Sanskom Mostu: U ovoj državi su jedino bitni - kvazipolitičari!

Vedran Zubić nakon masakra u Sanskom Mostu: U ovoj državi su jedino bitni - kvazipolitičari!

Nejli Murić stipendiju "Arman Soldin" uručili su Loé Lagrange, direktorica Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, i François Delmas, ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini.

"Pogibija Armana Soldina dok je radio svoj posao izazvala je veliku emociju u Sarajevu, njegovom rodnom gradu, ali i cijeloj Francuskoj", izjavio je François Delmas, dodavši da je Arman kao Sarajlija i Francuz bio most koji je spajao dvije države.

Ko je bio Arman Soldin, AFP-ov reporter, Bosanac koji je poginuo u Ukrajini

Ko je bio Arman Soldin, AFP-ov reporter, Bosanac koji je poginuo u Ukrajini

Arman Soldin je bio nekadašnji student magistarskih studija Odsjeka za produkciju i menadžment na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je ostavio neizbrisiv trag kao izuzetno talentiran, predan i empatičan kolega. Stipendija koja nosi njegovo ime ima za cilj podržati studente koji se kroz svoje projekte bave temama socijalne pravde i društvenog angažmana, od ljudskih prava do ekologije, u skladu s vrijednostima koje je Arman neustrašivo zastupao.

Uoči dodjele prisutnima je prikazan emotivan kratki prilog sa snimkama koje je Arman napravio tijekom svojeg izvještavanja iz ratne Ukrajine, ali i televizijska snimka njegovog pjevačkog nastupa iz djetinjstva.

"Nadamo se da će ova nagrada biti poticaj svim sadašnjim i budućim studentima filmske i TV produkcije da se nastave baviti bitnim temama, ujedno podsjećajući na veliki trag koji je iza sebe ostavio Arman", izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije