CCI: Depolitizirajmo obrazovanje! (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
CCI: Depolitizirajmo obrazovanje! (VIDEO)
Potpisivanje peticije podržao veliki broj građana (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Centri civilnih inicijativa (CCI) su danas putem peticije, skupljali potpise građana Sarajeva i tako tražili podršku za inicijativu o neposrednom izboru direktora osnovnih škola od strane roditelja i uposlenika.

Okvirnim zakonom o osnovnom i opštem srednjem obrazovanju u BiH propisano je pravo i obaveza roditelja da budu redovno informirani i konsultirani o obrazovnom napretku svoje djece, kao i pravo da prate i vrednuju rad direktora, nastavnika i drugog školskog osoblja, te kvalitet rada škole u cjelini.

Vlada Kantona Sarajevo je, nakon pokretanja inicijative od strane CCI-a, vlastitim Programom rada za 2010. godinu planirala usvojiti prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju uz ugrađivanje pomenute inicijative u novi tekst zakona.

http://www.youtube.com/watch?v=MCPoTXpzWL0



Iz CCI-a apeluju da se ispoštuju predviđeni rokovi za donošenja ovih izmjena i da Vlada najkasnije do 11.06.2010. utvrdi nacrt Zakona i pošalje ga u skupštinsku proceduru kako bi bila okončana prije izvora u oktobru 2010. godine

Sa ulične akcije (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)


denis, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije