Čajkovski za pamćenje: Sergey Smbatyan poveo Sarajevsku filharmoniju ka savršenstvu

Radiosarajevo.ba
Čajkovski za pamćenje: Sergey Smbatyan poveo Sarajevsku filharmoniju ka savršenstvu

Gostovanje mladog dirigenta iz Armenije Sergeya Smbatyana (1987.) ostat će zapamćeno po jednoj od najboljih izvedbi Čajkovskog koju smo imali priliku čuti od Sarajevske filharmonije. 

Četvrta simfonija slavnog ruskog kompozitora je kompleksno djelo koje zahtijeva tehničku spremnost, fizičku izdržljivost, timsku uigranost i izniman muzički senzibilitet orkestra. Armenski dirigent uspio je sve četiri navedene komponente maksimalno izvući iz muzičara. Njegova zarazna energija naprosto je preuzela i orkestar i publiku i sve nas zajedno, bez daha i predaha, vodila kroz partituru. Prvi stav, najkopleksniji u cijeloj simfoniji, prikazao nam je duvače u punom sjaju, a kompletna izvedba bila je potvrda da Sarajevska filharmonija može parirati najboljim orkestrima u regiji. 

Radio je s Londonskom filharmonijom i Johnom Malkovichem, a večeras nastupa u Sarajevu

Ovacije koje je doživio Smbatyan na kraju koncerta pokazale su da sarajevska publika posjeduje izražene vrijednosne kriterije. Ti kriteriji, paralelno sa napretkom orkestra, postaju sve zahtjevniji, pa tako izvođač i njegova publika rastu zajedno. Lijepo je biti savremenik ovih procesa, radovati se svakoj novoj uspješno savladanoj stepenici. 

Dio zasluga za uspjeh koncerta Sarajevska filharmonije, održan 5. februara 2016. svakako pripada kineskoj pijanistici Ren Jia. Iz  sitne, graciozno-fragilne pojava ove kineske umjetnice proistekla je neumoljiva snaga s kojom je maestralno odsvirala Beethovenov Koncert za klavir i orkestar 'Emperor'. Pridjev 'carski' ovom klavirskom djelu daje posebnu ekskluzivnost, pa je razumljivo zašto Beethoven u njemu od soliste zahtijeva perfektnu tehničku spremnost - kao minimalni preduvjet. 

Iz muzike koju nam  je podarila Ren Jia mogle su se iščitati sve godine koje je provela marljivo studirajući na najboljim klavirskim školama svijeta kako bi ono što daje mogla zvati istinskom umjetnošću. Beethovenova genijalnost do punog izražaja dolazi u izvedbama kakvu nam je podarila Ren jia. 

Začarat će nas svojom muzikom: Ran Jia, gošća Sarajevske filharmonije

Sarajevska filhrmonija najavljuje sljedeći koncert 19. februara, kada će za dirigentskim pultom nastupiti austrijski dirigent Thomas Koncz. Opširnije na saph.ba 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije