Božićni koncert u organizaciji SPKD 'Prosvjeta'

Radiosarajevo.ba
Božićni koncert u organizaciji SPKD 'Prosvjeta'

Srpsko prosvjetno-kulturno društvo "Prosvjeta" organizirat će 5. januara u Narodnom pozorištu Sarajevo božićni koncert u povodu najznačajnijeg pravoslavnog praznika.
 
Riječ je o prvom božićnom koncertu kojeg organizira SPKD "Prosvjeta" od obnove rada ovog društva 1993. godine.
 
Predsjednica Upravnog odbora "Prosvjete" Milica Kajević najavila je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da će program koncerta imati duhovni i građanski karakter, te da je prilagođen najvećem pravoslavnom prazniku Božiću.
 
"U programu smo povezali duhovni i građanski karakter s običajima srpskog naroda koji su se čuvali u selima i gradovima. Namjera nam je da božićni koncert u organizaciji "Prosvjete" postane tradicionalan, te da se priređuje svake godine", kazala je ona.
 
Interreligijski hor "Pontanima", koji njeguje religijske i narodne pjesme svih naroda u BiH, otvorit će koncert izvedbom kompozicija "Rožderstvo Tvoje", "Bogorodice Djevo" i "Blagosloven jesi Gospodi", pod dirigentskim vođstvom Josipa Katavića. Uslijedit će kompozicije S. Mokranjca "Heruvimska pesma" te P.I. Čajkovskog "Hvalite".
 
Bivši dugogodišnji predsjednik "Prosvjete" akademik Teodor Romanić ističe da će se na repertoaru naći i pjesme i igre sa sijela u starom Sarajevu, paraliturgijske pjesme, te igre iz Sarajevskog polja.
 
Nastupit će i članovi Kamernog ansambla "Eho" Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva, te Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu "Seljo" zajedno s Narodnim orkestrom "Bentbaša".
 
Program će upotpuniti i nastupi glumaca Gordane Boban i Miodraga Mikija Trifunova, koji će interpretirati "Himnu ljubavi" iz Prve poslanice Sv. Apostola Pavla Korinćanima te komad "Pretprazničko veče" Alekse Šantića.
 
Koncert će početi u 19.00 sati, a ulaz je slobodan.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije