Boško Jović u rodnoj Zenici otvara koncertnu sezonu BNP-a

Radiosarajevo.ba
Boško Jović u rodnoj Zenici otvara koncertnu sezonu BNP-a

U svojoj rodnoj Zenici, cijenjeni bosanskohercegovački gitarista Boško Jović će sa svojim triom održati koncert na kojem će promovirati svoj album Buđenje.

Koncert slijedi nakon iznimno uspješnih nastupa u Beču, Sarajevu, Tuzli i Zagrebu. 

U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, u petak 2. oktobra, Joviću će se pridružiti violinista Vanja Radoja i kontrabasist Edvin Hadzić.

Album Buđenje izašao je u izdanju izdavačke kuće „Aquarius Records“ iz Zagreba i za kratko vrijeme naišao na odličan prijem i kod publike i kod kritike. Na njemu se, osim naslovne autorske numere, nalazi još devet instrumentalnih obrada tradicionalne muzike s područja regije za koje Jović potpisuje aranžmane.

Boško Jović diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (Odsjek za etnomuzikologiju) 2004. godine, a dvije godine kasnije i na odsjeku za gitaru u klasi prof. Zorana Krajišnika, da bi 2010. magistrirao na odsjeku za gitaru u klasi prof. Alexandera Swetea.

Osim numera s aktuelnog albuma, na koncertu u Zenici Boško Jović će s triom publici predstaviti i nove kompozicije kojima najavljuje svoj novi CD.

Kao gost na koncertu nastupit će istaknuti gitarista iz Zagreba Ante Gelo.

Doprinos prvom studijskom albumu Boška Jovića, magistra klasične gitare i etnomuzikologa, dali su brojni eminentni muzičari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije: Ante Gelo – gitara, Mustafa Šantić – klarinet, Miron Mima Rafajlović – truba, Vanja Radoja - violina te kontrabasisti: Nenad Vasilić, Dinko Šimunović i Edvin Hadžić

Produkciju s Boškom Jovićem supotpisuje Alan Omerović, koji je ujedno bio zadužen i za snimanje, miks i mastering. Album je sniman u studijima MC Pavarotti u Mostaru, Long Play u Sarajevu, te studijima Nenada Vasilića u Beču i Ante Gele u Zagrebu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije