Bolero i Paquita - Dva lica sarajevskog baleta uskoro pred publikom (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Bolero i Paquita - Dva lica sarajevskog baleta uskoro pred publikom (FOTO)
/ Foto: Narodno pozorište Sarajevo

Krunski rad Drage Boldina, jednog od najpoznatijih koreografa u historiji bosanskohercegovačkog baleta, Bolero, ponovo će se naći na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu

Narodno pozorište u Sarajevu imalo je sreću da je ovaj hrvatski umjetnik, koji je preminuo 1994, veliki dio svoje karijere ostvario u BiH, ne samo kao plesač i koreograf već i redatelj. Iako je Boldinov Bolero predstava "stara" čitavih 38 godina, to ne umanjuje njenu savremenost i univerzalnost, s obzirom na to da je autor vizionarski pristupio poznatom muzičkom djelu Mauricea Ravela. koje je 1928. u Parizu premijerno izvela ruska plesačica Ida Rubinstein.  

"Ono iza čega možemo odgovorno stati je to da je Boldinova postavka Bolera jedna od najznačajnijih, ne samo u regiji već i u Evropi", rekla je Belma Čečo, rukovoditeljica Baleta Narodnog pozorišta na konferenciji za medije koja je upriličena povodom premijere nove baletske predstave. 

Bolero će činiti drugi dio nove predstave - prvi dio pripast će poznatoj jednočinki klasičnog baleta Paquita.

Riječ je o jednom od najpoznatijih klasičnih baleta iz sredine 19. stoljeća, na muziku Edouarda Deldevezea i Ludwiga Minkusa, čiju je koreografiju utvrdio slavni Marius Petipa 1847. Na sarajevskoj sceni, ovaj balet bit će postavljen prema njegovoj koreografiji, koju je priredila Ljubov Kunakova. Riječ je o jednom od najtežih klasičnih baleta koji zahtijeva izuzetnu fizičku, i tehničku spremnost igrača. 

Lična karta sarajevskog ansambla

Ove dvije potpuno različite jednočinke reprezentiraju dijapazon djelovanja Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu, te ih možemo posmatrati kao "ličnu kartu ansambla". 

"U kreiranju ove predstave vodila sam se idejom da u jednoj noći otputujemo kroz vrijeme - da od jednog klasičnog djela kakvo je Paquita uđemo u savremeni baletski izraz koji predstavlja Bolero", naglasila je Belma Čečo, dodavši kako je upravo ovom predstavom još davne 1977. postavljen temelj modernom baletu u BiH. 

Premijera je najavljena za srijedu 23. decembar, a oni koji nisu nabavili karte za ovaj događaj, nažalost će trebati sačekati do februara, kada su najavljene prva i druga repriza. 

Važno je spomenuti da ćemo na sceni imati priliku vidjeti dva nova plesača koji su ne samo obogatili ansambl svojim umijećem, već omogućili igranje nekih predstava koje je ranije, uslijed pomanjkanja muških članova, bilo nemoguće izvesti. 

Jedan od njih je Miai-Tudor Mezei, solista koji će kao partner sjajne zvijezde poslijeratnog bh. baleta Tamare Ljubičić igrati u Paquiti. Ne sumnjamo da će to biti duet koji će se pamtiti. 

Orkestar Sarajevske filharmonije pod ravnanjem Darija Vučića pratit će prvi dio predstave - izvođenje Paquite, dok će se Bolero plesati uz snimljenu muzičku podlogu. 

Treba istaknuti da je ovim projektom Narodno pozorište Sarajevo započelo suradnju sa Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu, čiji su studenti grafičkog dizajna izradili prijedloge za plakat za predstavu. Odabran je rad Ajle Salkić, studetnice profesora Bojana Hadžihalilovića, koja je izjavila da je za nju poseban izazov bio što je riječ o dvije koncepcijski i stilski potpuno različite jednočinke. 

Na kraju, recimo da postavljanje ove predstave ima i određeno simbolično značenje. Njome će se od scene oprostiti Tefeda Abazović, balerina i baletna pedagoginja. Gopođa Abazović je, naime, sudjelovala u izvođenju baleta Bolero u opkoljenom Sarajevu tokom rata. Sarajevski ratni Bolero koji se izvodio 1993. i 1994. ušao je u historiju umjetničkog otpora. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije