BIMF predstavlja: Zagrebački solisti

Radiosarajevo.ba
BIMF predstavlja: Zagrebački solisti


Osnovan 1953. godine u okviru Radio Zagreba pod umjetničkim vodstvom glasovitog violončelista i dirigenta Antonia Janigra, ansambl Zagrebački solisti uspio je upornim radom i iskrenom predanošću muzici postići svoj cilj – postati jednim od vodećih komornih orkestara svijeta.

Od 1968. Zagrebački solisti nastupaju bez dirigenta, pod vodstvom koncertnog majstora kao prvog među jednakima, Dragutina Hrdjoka, dugi niz godina s umjetničkim voditeljem i koncertnim majstorom Tonkom Ninićem, od 1997. godine s Anđelkom Krpanom, od 2002. s Karlom S. Fiom, te u jubilarnoj sezoni ponovno s maestrom Ninićem.

Od 2006. Ansambl vodi maestro Borivoj Martinić-Jerčić kao koncertni majstor i umjetnički direktor. Svi se članovi ansambla odlikuju virtuoznošću i disciplinom muziciranja te izuzetnim entuzijazmom i zaljubljenošću u komorno muziciranje.

Do sada su održali preko 3300 koncerata na svim kontinentima stječući najlaskavije pohvale i priznanja u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su, primjerice, Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Salle Pleyel (Paris), Carnege Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires) itd.

Redovito su gostovali na najpoznatijim glazbenim festivalima poput onih u Salzburgu, Pragu, Edinburghu, Berlinu, Bergenu, Barceloni, Istanbulu, Pradesu Ossiachu, Dubrovniku i drugdje, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti, primjerice Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Ružičkova, Mario Brunello, Isabelle Moretti, Guy Touvron i mnogi drugi.

U Sarajevo ih dovodi nastup u sklopu 6. Internacionalnog muzičkog festivala “Bosna” (BIMF), prvog i jedinog festivala klasične muzike u BiH, i tim povodom smo razgovarali s jednim od vodećih komornih orkestara svijeta.

RadioSarajevo: Kako se osjećate pred dolazak u Sarajevo?
Solisti: Obožavamo Sarajevo i jedva čekamo ne samo zasvirati nego i prošetati prelijepim gradom.

RadioSarajevo: U subotu ujutro ćete uraditi muzički kamp, radionicu za djecu pod nazivom 'Upoznaj ME!', gdje ćete demonstrirati različite gudačke instrumente i njihove mogućnosti. Da li je to prvi put da ste uključeni u jedan ovakav edukativni program?
Solisti: Nije prvi put, no Zagrebački solisti uvijek se rado odazovu ovakvim edukativnim projektima. Smatramo da je to iznimno važno i pohvalno, jer se djeca u neposrednom kontaktu najbolje upoznaju s umjetnicima i glazbalima.

RadioSarajevo: Da li ste više uzbuđeni i nestrpljivi vezano za odraslu publiku za koncert, ili za mališane subotnjeg muzičkog kampa?
Solisti: Izuzetno smo uzbuđeni i zbog jednog i drugog, jer je Sarajevo sasvim poseban grad koji neizmjerno volimo! Također, sve je izvrsno pripremljeno i s organizacijske strane, a sarajevska publika je fantastična! Vjerujemo da ćemo svi zajedno uživati! A raduje nas i kamp i rad s djecom, no teško je to uspoređivati!

Treba iskoristiti jedinstvenu priliku i doći na koncert Zagrebačkih solista u Sarajevu. Uživat ćemo u dragim i poznatim djelima poput Male noćna muzike ali i da čuti premijerno izvođenje u Bosni i Hercegovini kompozicije interesantnog koncepta – Beatles na barokni način! Kao što je Falco nekad govorio za Mocarta, mi bismo ovaj put mogli reći – Rock me Beatles Baroque style!

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije