BIMF predstavlja: Stephen Gutman (INTERVJU)

Radiosarajevo.ba
BIMF predstavlja: Stephen Gutman (INTERVJU)


Slavni The Times ga je okarakterisao kao “jedno od zadivljujućih i najvrijednijih iskustava, i jedan od najstimulativnijih koncerata cijele koncertne godine … Gutmanova posvećenost i bravura su dovele do strastvenog trodimenzionalnog Rameau-a … A onda, još više malih čuda …”

Londonac po rođenju i prebivalištu, Stephen Gutman je svirao i snimao kao solista u mnogim zemljama i zaradivši reputaciju jednog od britanskih najkreativnijih izvodjača. Nastupao je u Festival Hallu, Wigmore Hallu, St John Smiths Squareu i Carnegie Hallu u Njujorku. Posvećen je muzici našeg doba i primio je sjajne kritike za neka od najzahtjevnijih djela tog repertoara. Zaslužan je za veliki broj praizvedbi, uključujući i mnoga djela poručena od vodećih i mlađih britanskih kompozitora. Neke od njegovih široko sljavljenih poduhvata su i The Debussy Studies Project, i Les Enfants de Rameau, zatim What strikes the clocke od kompozitora iz 16. stoljeća Edward Gibbons-a. Radio je sa mnogim ansamblima kao npr. Endymion, Esbjerg Ensemble, Verbier Festival Ensemble, RPO Philharmonia, LSO i Munich Symphony Orchestra.

Stephen je studirao na Royal College of Music i prvi put se proslavio dobivši prvu nagradu na Brant Competition i British Contemporary Piano Competiton. Predavao je i bio žiri na nekoliko britanskih konzervatorija, i master kurseva na Royal Northern College u Manchesteru, Konzervatoriju u Kievu, na Gumusluk Piano Festivalu u Turskoj i Dartington ljetnoj školi. Njegovo široko poznavanje repertoara kamerne muzike je vodilo ka mnogim suradnjama s umjetnicima poput Michael Collins, Karine Georgian i Gyorgy Pauk. Nedavno je pristupio posebnom izučavanju francuskog baroka u izvedbi na modernom klaviru. Ovo je iniciralo seriju od 3 CDa kompletnih klavirskih djela za Jean Philippe Rameaua.

U Sarajevo ga dovodi nastup u sklopu 6. Internacionalnog muzičkog festivala “Bosna” (BIMF), prvog i jedinog festivala klasične muzike u BiH. Njegove muzičke i tehničke sposobnosti The Guardian je okarakterisao kao “pirotehničku virtuoznost” i ovo je koncert koji se definitivno ne bi trebao propustiti! Biće to pirotehnika na mnogo suptilniji način!


RadioSarajevo: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Kakva su vaša očekivanja?
Gutman: Ne, nisam nikad bio u Sarajevu ali znam da je to lijep historijski grad. U toku svog kratkog boravka u Sarajevu, radujem se što ću upoznati grad više i nadam se upoznati Sarajlije.

RadioSarajevo: Koncertni program obećava lijepu prezentaciju djela britanskih kompozitora. Ali, na programu su i neki ruski kompozitori takođe, naročito Stravinsky. Šta je inspirisalo da kreirate tako lijep ali u isto vrijeme i program neobične kombinacije?
Gutman: Stravinsky je prepoznat kao jedan od sjajnih kompozitora 20tog stoljeća, i vrhunski innovator koji je i obnovio i razvio našu klasičnu muziku. Ali njegova klavirska djela su obično u sjeni od ostalih djela. Njegova nevjerovatno bogata, njezna, i dirljiva Serenada, djelo iz neoklasicizma, će biti kontrast šokirajuce zivoj, jazz inspirisanoj Rag klaviskoj muzici, i zabavnim Tangom, riualizirani preobrat ovog pleas. Tchaikovsky je bio posebno drag Stravinskom, i njihove klavirske kompozicije dijele konstantnu jasnocu ritma i zvonke pasaze, što je oboje tipično Rusima, kao i reference svjetskih plesova. Na neki način, iskustvo britanskih i ruskih kompozitora je slično u smislu da su i jedni i drugi našli na rubovima evropske tradicije. Britten-ova luminirajuća i evokativna muzika je prepoznata u istočnoj Evropi. Sposobnost Stravinsky-og da reintegrira tradicionalne materijale na nove načine odjekuje blisko s muzikom Finnissy-ja i Jackson-a koji se otkrivaju unutar sličnih varijanti utjecaja.

RadioSarajevo: Hoće li publika u Sarajevu imati priliku da čuje više o britanskim kompozitorima s obzirom da će njihova djela biti premijerno izvođena u Bosni i Hercegovini?
Gutman: Ja ću govoriti malo više o novoj britanskoj muzici tokom koncerta; dva tanga Michael Finnissy-ja i Gabriel Jackson-va izvanredno uzbuđujuća Sonata!

RadioSarajevo: Imate li nešto da poručite publici u Sarajevu prije no što dođete?

Gutman: Sretan sam što imam priliku da dovedem ova djela publici u Bosni i Hercegovini, i nadam se da će biti iznenađeni i oduševljeni svom muzikom, čak i djelima svjetski slavljenih kompozitora s obzirom da se ova njihova djela rijetko čuju u koncertnim dvoranama.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije