BIMF dovodi vrhunske umjetnike u Sarajevo (PROGRAM)

Radiosarajevo.ba
BIMF dovodi vrhunske umjetnike u Sarajevo (PROGRAM)
Zagrebačke soliste slušamo 16. jula; Foto: arhiv

Međunarodni muzički festival BIMF 2010 održat će se u Domu Oružanih snaga u Sarajevu, od 16. do 18. jula 2010. I ove godine, festival dovodi vaoma značajna svjetska imena iz domena umjetničke muzike. U Sarajevu će nastupiti Zagrebački solisti, koji će izvesti i ekskluzivan program posvećen Beatlesima, a potom i slavna Janice Weber i te Stephene Gutman, klavirski virtuoz za muziku 20. stoljeća.

http://www.youtube.com/watch?v=V07TrQFoB48 

I ove godine organizirat će se majstorski kursevi, kao i dječije radionice (Opširnije u nastavku članka).  

Svi koncerti će se održati u svečanoj sali Doma oružanih snaga BiH, s početkom u 20,00. 

Program:
16. juli, 2010. u 20:00
ZAGREBAČKI SOLISTI / ZAGREB SOLOISTS

- 10. Simfonia za gudače u h-molu F. Mendelssohn (1809-1847)
- Simfonia Concertante za violu i kontrabas K. D. Von Dittersdorf (1739-1799), Solisti: Aleksandar Milošev, viola i Mario Ivelja, kontrabas
- Mala noćna muzika, serenada za gudače br.13 u G-duru. KV.525 W. A. Mozart (1756-1791)

pauza / intermission

- Beatles Go Baroque, Peter Breiner (1957)
Concerto grosso br.4
- Antiche arie e danze, 3.suita O. Respighi (1879-1936)

...

17. juli, 2010. u 20:00
JANICE WEBER, klavir / piano

- Souvenir de Porto Rico, March of the Gibaros, Op. 31 - Louis Moreau Gottschalk (1829-1869)
- Variations and Fugue in E-flat minor, Op. 23 (1903) - Ignace Paderewski (1860-1941)

pauza / intermission

- Garden of Eden Suite (1969) - William Bolcom (b. 1938)
- Klavierstücke Op. 118 (1893) - Johannes Brahms (1833-1897)
- Wein, Weib, und Gesang Strauss-Godowsky

...

18. juli, 2010.
STEPHEN GUTMAN, klavir / piano

Igor Stravinsky (1882 –1971): Tango
Tchaikovsky: 6 Pieces on a theme Op 21
2 Tangos Michael Finnissy (1946)
Piano-Rag-Music Igor Stravinsky
(1882 –1971)

pauza / intermission

Fragment in memoriam Debussy Igor Stravinsky (1882 –1971)
Night-piece (notturno) Benjamin Britten (1913-1976)
Piano Sonata Gabriel Jackson (1962)
Serenade Igor Stravinsky (1882 –1971)



Opširnije o radionicama i master kursevima: 

17 juli, 2010. u 10h Muzički kamp za djecu (Upoznaj ME!) 
Zagrebački solisti demonstriraju gudačke instrumente
18 juli, 2010 u 10h Muzički kamp za djecu (Upoznaj ME!)
Klavirska tehnika – iznenadenje!
19 juli, 2010. u 10h Muzički kamp za djecu (Vidi mama – komponujem!)
Djeca uče da komponuju

Svake godine, internacionalni gosti-umjetnici odrze besplatne master classes (umjetnicke radionice) za studente Muzicke Akademije u Sarajevu, što su zapravo i jedine umjetnicke radionice ponudene za studente Muzicke Akademije u Sarajevu.

Svi časovi održat će se u Domu Oružanih snaga. 

Opširnije o festivalu na www.bimf.ba

....

Opširnije o umjetnicima:


ZAGREBAČKI SOLISTI
Osnovan 1953. godine u okviru Radio Zagreba pod umjetničkim vodstvom glasovitog violončelista i dirigenta Antonia Janigra, ansambl Zagrebački solisti uspio je upornim radom i iskrenom predanošću glazbi postići svoj cilj – postati jednim od vodećih komornih orkestara svijeta. Od 1968. Zagrebački solisti nastupaju bez dirigenta, pod vodstvom koncertnog majstora kao prvog među jednakima : Dragutina Hrdjoka, dugi niz godina s umjetničkim voditeljem i koncertnim majstorom Tonkom Ninićem, od 1997. godine s Anđelkom Krpanom, od 2002. s Karlom S. Fiom, te u jubilarnoj sezoni ponovno s maestrom Ninićem. Od 2006. Ansambl vodi maestro Borivoj Martinić-Jerčić kao koncertni majstor i umjetnički direktor. Svi se članovi ansambla odlikuju virtuoznošću i disciplinom muziciranja te izuzetnim entuzijazmom i zaljubljenošću u komorno muziciranje.

Do sada su održali preko 3300 koncerata na svim kontinentima stječući najlaskavije pohvale i priznanja u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su, primjerice, Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Salle Pleyel (Paris), Carnege Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires) itd. Redovito su gostovali na najpoznatijim glazbenim festivalima poput onih u Salzburgu, Pragu, Edinburghu, Berlinu, Bergenu, Barceloni, Istanbulu, Pradesu Ossiachu, Dubrovniku i drugdje, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti, primjerice Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Ružičkova, Mario Brunello, Isabelle Moretti, Guy Touvron i mnogi drugi.

Repertoar Zagrebačkih solista sadrži barokna, klasična, romantična i suvremena djela, a posebnu pozornost posvećuju stvaralaštvu hrvatskih autora, kako iz minulih razdoblja, tako i suvremenom. Do sada su snimili preko sedamdeset gramofonskih ploča i CD-a za tvrtke Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records.

Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima su : prva nagrada u Mar del Plati ( za album Koncerti 18. stoljeća ), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge ( za izvođenje suvremene glazbe ), nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Orlando ( za najbolje umjetničko ostvarenje na Dubrovačkim ljetnim igrama ), Josip Štolcer Slavenski za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, Ivan Lukačić Varaždinskih baroknih večeri, Villa Manin, UNESCO, Nagrada grada Zagreba (dva puta), Srebrni kompakt disk diskografske kuće Croatia Records, Orden za zasluge naroda sa srebrnim zracima, Plaketa Grada Zagreba, više hrvatskih diskografskih nagrada Porin (između ostalih, 1994. godine za životno djelo), Srebrna plaketa Hrvatske glazbene mladeži i mnoge druge.

Tijekom domovinskog rata Zagrebački solisti su održali sedamdesetak dobrotvornih koncerata ( za Dubrovnik, za porušene glazbene škole u Hrvatskoj, porušenu zgradu HNK u Osijeku, Dječju bolnicu Zagreb, za razorene hrvatske svetinje i dr.). Održali su i niz svečanih koncerata povodom predstavljanja nove hrvatske države.


JANICE WEBER, pijanistica
Njujorški debut recital Janice Weber, izvođen pod pseudomimom Lily von Ballmoos, je bio rana indikacija eklektizma i spretnosti za koje je postala poznata.

Summa cum laude diplomac Eastman School of Music, gđica Weber je izvodila u Bijeloj Kući, Carnegie Hall, Wigmore Hall, National Gallery of Art, i Boston Symphony Hall. Nastupala je s Boston Pops, Chautauqua Symphony, New Jersey Symphony, Hilton Head Orchestra, Sarajevo Filharmonijom, Syracuse Symphony u koncertima Hanson, Sowerby, Stenhammar, Bernstein, i Leroy Anderson-a, kao is a standardnim repertoarom. Izvodila je u sklopu Bard, Newport, La Gesse, Husum, Monadnock festivalima i imala je dvostruku turneju Kinom pod pokroviteljstvom American Liszt Society.

Njeni interesi u neobičnim sferama klavirske literature su dovele do svjetskih premijerno snimanih Listovih 1838 Transcendental Etudes. Time Magazine je zabiljezio, “Liszt ja kasnije pojednostavio ova djela u jos uvijek bijesno teške Transcendentalne Etide (verzija iz 1852.) iz straha da ih niko drugi neće moći izvoditi. Trenutno postoji nekoliko vatrenih klavirskih virtuoza koji mogu da izvedu originalne notne zapise, ali samo nekolicina njih može osloboditi poslaničku muziku koja je sadržana kako to majstorski ovdje odrađuje Janice Weber.”
Njeni zvučni zapisi uključuju Rachmaninoff-ove kompletne transkripcije; Leo Omstein-ov Paino Quintet s Lydian Quartet, djela za flautu i klavir Sigfrid Karg-Elert-a; valcerske transkripcije Godowsky-og, Rosenthal, i Friedman. Gđica Weber je snimila Liszt-ovu posljednju Mađarsku Rapsodiju, jedna od svega dvoje živućih pijanista koja je uključena u compendium historijskih izvedbi za devetnaest legendanih umjetnika. Ovaj disk je posljedično osvojio International Liszt Prize. Njeni Naxos snimci Leo Ornstein-ovih radikalnih djela su predstavila karizmatičnog kompozitora ka publici svjetske razine. Ona se moze čuti u snimku Messian-ovog Quartet for the End of Time na Ongaku Records i njen najnoviji disk, Cascade of Roses (Dorian Sono Luminus), predstavljajući djela dvadeset jednog kompozitora, od Adolf Jensen do Billy Mayerl.
Predavač je i profesor na Boston Konzervatoriju. Gđica Weber je snimala za Ivory, najprodavaniji virtualni klavirski software u svijetu.
Gđica Weber je Steinway umjetnik.



STEPHEN GUTMAN, pijanista
Rođen i baziran u Londonu, Stephen Gutman je svirao i snimao kao solista u mnogim zemljama i zaradivši reputaciju kao jedan od britanskih najkreativnijih izvodjača. Nastupao je u Festival Hall, Wigmore Hall, St John Smiths Square i Carnegie Hall u Njujorku.

Posvećen je muzici našeg doba i primio je sjajne kritike za neka od najzahtjevnijih djela tog repertoara. Uradio je veliki broj premijera, uključujući i mnoga djela poručena od vodećih i mlađih britanskih kompozitora. Neke od njegovih najintimnijih i široko sljavljenih poduhvata uključuje The Debussy Studies Project, i Les Enfants de Rameau modelirani na Dukasovim Rameau Varijacijama. 2004. godine, Stephen je kreirao sekvencu muzičkih događaja izgrađenim od kratke fantazije What strikes the clocke od kompozitora iz 16-tog stoljeća, Edward Gibbons-a. Ova je integrisalo kontribuciju od strane kompozitora svih godišta i iskustava. Ansambli s kojima je radio uključuju Endymion, Esbjerg Ensemble, Verbier Festival Ensemble, RPO, Philharmonia, LSO i Munich Symphony Orchestra.

Stephen je studirao na Royal College of Music i prvi put se proslavio dobivši prvu nagradu na Brant Competition i British Contemporary Piano Competiton. Predavao je i bio žiri na nekoliko britanskih konzervatorija, i master classes na Royal Northern College u Manchester-u, Kiev Conservatoire, Gumusluk Piano Festival u Turskoj i Dartington Summer School. Njegovo široko poznavanje repertoara kamerne muzike je vodila ka mnogim kolaboracijama s umjetnicima poput Michael Collins, Karine Georgian i Gyorgy Pauk. U bliskoj prošlosti pristupio je posebnom izučavanju francuskog baroka u izvedbi na modernom klaviru. Ovo je inspirisalo 3 CD serijala kompletnih klavirskih djela za Rameau s Toccata label. Prvi volume je bio toplo prihvaćen. Budući projekti uključuju koncerte sirom UK uključujući Wigmore Hall u Londonu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije