Billain – Nova kolosalna i buntovnička ‘traka’

Radiosarajevo.ba
Billain – Nova kolosalna i buntovnička ‘traka’

Bosanskohercegovački  producent sa sarajevskom adresom, Billain, izdao je novi singl Colossus, kao najavu istoimene ploče “Colossus EP”. Ploča izlazi za legendarnu izdavačku kuću Bad Taste Recordings u Velikoj Britaniji, a sadrži ukupno 4 trake koje su rezultat veoma složene višegodišnje produkcije.

Prema Billainovim riječima “singl Colossus je projekat pravljen oko godinu dana, u želji da odiše filmskom pričom”.

“Konstrukcija ide preko orkestralnog ansambla do distorzija i ekstemno zavrnutih zvučnih slojeva. Ovi elementi aranžmanu daju utisak epske priče o dalekoj civilizaciji, a za kompletnu pločubih rekao da je ovo moja prva kompletna svemirska odiseja. Za dizajn ploče Britancima sam tražio domaće i  izabrao ilustratora Enisa Čišića, koji je krajnje impresivnim crtežom prikazao srž kompletnog ‘Colossus EP-a’. Smatram da je Enis jedan od najboljih bh. umjetnika, a ovaj način saradnje još jedna je prilika za izvoz domaće kvalitete“, pojašnjava Billain.

 

Za vlasnika britanske izdavačke kuće Bad Taste Recordings Michael Wojcickia smatra da je “Colossus EP nevjerovatan!”.

“Billain ponovo pomjera granice muzičkoj izražaja, ovaj put hipnotičkim odnosom vremena i prostora.  Billain kao umjetnik  je jedan od onih inspirisanih umova kojima slava nema nikakvu vrijednost i kao takav stvara svoje mjesto u historiji. Njegov stil je kao i ova traka – kolosalna i buntovnička! Na EP-u postoji i revolucionarni momenat, a to je traka Autonomous koja će dokazati kako ples po granici svojevrsnog ludila, u drum and bass sceni može značiti i nivo koji mnogi u svojoj karijeri neće uspjeti dostići. Vjerujem da će imati veliki utjecaj u Velikoj Britaniji”, smatra Wojcicki.

Inače, Billain je na ovim prostorima poznat kao tvorac instrumentala za pjesme Ede Maajke (Panika, Facebook, Ratata, etc.), ali i kao član udruženja koje se bavi promocijom drum and bass muzike Kontra.

Zajedno sa Michaelom iz Bad Taste Recordingsa uskoro planira održati produkcijsku radionicu i nastup u Sarajevu, a u međuvremenu radi na nekoliko različitih projekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije