BH kandidati za Oskara

Radiosarajevo.ba
BH kandidati za Oskara



Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine će i ove godine prijaviti bosanskohercegovačkog kandidata za nominaciju za nagradu Oscar Američke filmske akademije u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Filmovi koji mogu biti kandidirani moraju ispuniti uslove Američke akademije među kojima je i uslov da je film distribuiran u BiH najmanje 7 dana uzastopno od 1. oktobra 2009. do 1.oktobra 2010. godine.

Ove godine će devetočlana komisija, sastavljenja od članova Udruženje filmskih radnika BiH prema pravilima Američke akademije, odlučiti koji se film kandidira.

Poziv za prijavu filmova zajedno sa pravilima za kandidaturu dobili su svi producenti koji su prošle i ove godine završili filmove na teritoriji Bosne i Hercegovine. Filmovi koji su se prijavili i koji će do 30.9. ostvariti sve uslove za kandidaturu su:

- 32. DECEMBAR, Saša Hajduković (VizArt, producent: Zoran Galić)
- CIRCUS COLUMBIA, Danis Tanović (2006, producenti: Mirsad Purivatra, Amra Bakšić Čamo)
- JASMINA, Nedžad Begović (SaGA, producent: Ismet Arnautalić)
- NA PUTU, Jasmila Žbanić (Deblokada, producent: Damir Ibrahimović)

Imena članove komisije biti će poznata na dan objave filma kandidata. Komisija je već potvrđena od strane Američke Akademije, a niti jedan od članova nije učestvovao ni na jednom od filmova koji su završeni prošle i ove godine, bez obzira da li se kandidiraju ili ne.

U narednim danima Udruženje će organizirati zatvorene projekcije filmova za članove komisije, također prema propozicijama Američke akademije.

Bosanskohercegovački film kandidat bit će poznat u srijedu 22. septembra, saopćila je Elma Tataragić ispred Udruženja filmskih radnika BiH.

Vezano:
32. decembar, film Saše Hajdukovića
Venecija: Stojeće ovacije za Cirkus Columbia
Jasmili Žbanić uručena filmska nagrada za mir
Crveni tepih za film Jasmina

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije