BH Inovatori: 11 priznanja za 10 pronalazaka

Radiosarajevo.ba
BH Inovatori: 11 priznanja za 10 pronalazaka


BH inovatori su krenuli u ovogodišnju žetvu priznanja. Na upravo završenom 38. Međunarodnom salonu inovacija u Ženevi osvojili su 11 priznanja za 10 inovacija.

Ovo je bio prvi ovogodišnji nastup bh. inovatora na svjetskoj sceni, i jedan od najuspješnijih u 15 godina redovitog izlaganja na ženevskom salonu.

Pavel Pavelka je za svoje dvije predstavljene inovacije „biološko djubrivo“ i „antiksidant-detoksikant“ dobio dvije srebrene medalje i jedno specijalno priznanje instituta u Mađarskoj.

Zlatne medalje dobili su Josip Bilić, Livno („vertikalna vjetro-turbinu sa dva rotora“), Vukosava Božić, Banjaluka („krevetna kada za održavanje higijene nepomičnih bolesnika“) i tuzlanski dvojac doktora tehničkih nauka Omer Musić i Muradif Memić („ekspanzioni anker sa drvenim umetkom“).

Srebrenom medaljom nagradjen je i Sanel Alagić, Bugojno („homogenizirani kajmak s voćem i povrćem“). O kakvom kajmaku se radi, najbolje govori činjenica da mu je Institut za intelektualno vlasništvo BiH dodijelio patent na 20 godina, što je maksimalan rok vlasničkih prava za tehničku ili tehnološku novinu.

Srednjoškolac Filip Dujaković, iz Banjaluke, dobio je bronzanu medalju, za „prozorski držač gradjevinske skele“. Bronzane medalje dobili su i Azra Hadžić iz Sarajeva („pazušni umetak-upijač znoja“), Milka Matešić iz Bihaća („pomada za liječenje psorijaze“) i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog („uredjaj za bušenje dublje od 12 km“; rekordna dubina od 12.262 m ostvarena je 1989. godine, na ruskom poluotoku Kola).

Prilika je istaći ugled i mjesto koje ima BiH u svjetskom inovatorskom pokretu: Francis Gurry, generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), primio je 4-članu delegaciju Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA), u kojoj je bio i Husein Hujić, generalni sekretar AIBIH i član Izvršnog komiteta IFIA. Ovo je bio prvi susret generalnog direktora WIPO i predstavnika IFIA otkako je, 1997., sa čela WIPO otišao Arpad Bogč (Bogsch), saopćavaju bh inovatori.
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije