Belma Tvico u suradnji s Taidom Jašarević otvorila izložbu u galeriji Java

0
Radiosarajevo.ba
Belma Tvico u suradnji s Taidom Jašarević otvorila izložbu u galeriji Java
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Izložba Belme Tvico i Taide Jašarević u galeriji Java

Modni odijevni predmeti s potpisom Belme Tvico prikazani su kao umjetnička djela na izložbi koja je sinoć otvorena u sarajevskoj galeriji Java.

Riječ je o izložbi „Expanding“ koja je nastala u suradnji sa sa umjetnicom Taidom Jašarević-Hefford. 

Izložba je kruna dugogodišnje plodonosne saradnje ove dvije umjetnice koje se kroz ovaj projekt osvrću na prošlost prilagođavajući je današnjici.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

"Isprepleteni u kvadratne forme, fragmenti bogate bosanskohercegovačke prošlosti i njezinog kulturno-historijskog naslijeđa pričaju priču o kontinuitetu i opstojnosti. Karakteri bosančice, srednjovjekovnog bosanskog pisma, odavno su ukorjenjeni u dizajnerski etos Tvico. Ponovno oživljeni na svilenom platnu, protkani u jedinstvene dezene, karakteri se pojavljuju u različitim formama i oblicima ─ svjedočeći o identitetu, pripadnosti i ljubavi.

Modna dizajnerica još jednom prikazuje multidimenzionalnost i multidisciplinarnost u svom radu. Granice između mode i umjetnosti se brišu. Tako nas uvodi u svoju realnost, onu u kojoj se svjetlost i mrak prepliću na površini delikatnih svilenih tkanina koje je koristila kao medij kako bi oblikovala jači konstrukt mode. Tome svjedoči jak kontrast u dezenima ─ od pastelnih i nježnih do zagasitih i jarkih. Svaki od dezena nosi svoj jedinstven naziv, poput Orion nazvan po sazviježđu koje je simbol duhovne moći, ili Expanding, po kojem izložba nosi ime, a koji evoluira u različitim i bogatim nijansama boja. Njihove poruke su slojevite, baš poput umjetničkog izraza u kojem su nastali" stoji u tekstu povodom ove izložbe.

Projekt „Expanding“ realiziran je uz podršku Udruženja „Tradicija i kultura“ koje podržava rad bh. modnih dizajnera i likovnih umjetnika, u cilju očuvanja kontinuiteta u bh. modnom dizajnu i promocije bh. kulturne baštine.

Izložba će biti otvorena do utorka 4. januara.

 Izložba Belme Tvico i Taide Jašarević u galeriji Java - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba:  Izložba Belme Tvico i Taide Jašarević u galeriji Java 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije