Bella Ciao na trgu Susan Sontag: Horovi iz Sarajeva i Trsta izveli program antifašističkih pjesama

2
V.A.Z.
Bella Ciao na trgu Susan Sontag: Horovi iz Sarajeva i Trsta izveli program antifašističkih pjesama
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Horovi iz Sarajeva i Trsta izveli program antifašističkih pjesama na trgu Susan Sontag

Večeras su na trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu odjekivale note antifašizma. 

Nastupila su tri hora izvodivši poznate pjesme partizanskog naslijeđa, a program je naišao na oduševljenje okupljene publike. Koncert je organiziran u okviru programa Dani Kantona Sarajevo 2023.

Na sceni su se našli združeni Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Mješoviti hor KUD "Lola", te specijalni gosti iz Trsta -  hor i orkestar "Pinko Tomažič'.  

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

U prvom dijelu programa, združeni sarajevski horovi koje je predvodio dirigent Josip Katavić, izveli su potpuri poznatih partizanskih pjesama.

Nakon toga, na scenu je izašao "Tržaški partizanski zbor Pinko Tomažič". Ovaj mnogobrojni ansambl je jedna od najvećih horskih atrakcija Slovenije, s obzirom da već decenijama izvodi program partizanskih pjesama iz bivše Jugoslavije i Italije. Predstavljaju važan kulturni segment slovenske zajednice u Italiji, a do sada je kroz ovaj ansambl prošlo preko 500 članova.

Hor i instrumentalni bend vodi dirigentica Pija Cah, koja se večeras predstavila i sarajevskoj publici. Njihov program protkan je i poemama koje su recitirali pojedini članovi. Odjeveni u karakteristične odore s crvenim petokrakama na reverima, interpretirajući pjesme na različitim jezicima sa istom idejom, poslali su snažnu poruku da borba protiv fašizma nikada ne prestaje

Trščanski partizanski zbor 'Pinko Tomažić' nastupit će u centru Sarajeva

Trščanski partizanski zbor 'Pinko Tomažić' nastupit će u centru Sarajeva

Oduševljena publika pjevala je i aplaudirala uz pjesme, među kojima su evergreeni: Računajte na nas, Sivi sokole, Komandant Sava, Na Kordunu, Brigata Garibaldi, Počiva jezero v tihoti, Blowing in the wind, Na juriš... 

Svojom pozitivnom energijom, entuzijazmom i pjesmama koje poznaju mnogi, podigli su mnogobrojnu publiku na noge. Vrhunac koncerta bila je izvedba poznate antifašističke pjesme Bella ciao. 

Horovi iz Sarajeva i Trsta izveli program antifašističkih pjesama na trgu Susan Sontag
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Horovi iz Sarajeva i Trsta izveli program antifašističkih pjesama na trgu Susan Sontag

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije