Banja Luka se pridružila zajednici Konfučijevih instituta

Anadolija
Banja Luka se pridružila zajednici Konfučijevih instituta
U prostorijama Fakulteta političkih nauka u Banjaluci u nedjelju je otvoren Konfučijev institut pri Univerzitetu u Banjoj Luci.

Svečanom otvaranju prisustvovao je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Čen Bo, ambasadorica Narodne Republike Kine, delegacije grada Tjenđin i Univerziteta iz ovog grada, te predstavnici institucija Republike Srpske i Univerziteta u Banjoj Luci.

Plaketu Konfučijevog instituta svečano su otkrili Milorad Dodik, predsjednik RS-a, i Jao Haišan, zamjenik gradonačelnika Tjenđina.

U obraćanju prisutnima na svečanom otvaranju Čen Bo izrazila je zadovoljstvo što je otvoren Konfucijev institut u Banjoj Luci.

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH rekao je da je ovaj događaj važan za Banju Luku, Univerzitet, Republiku Srpsku i za čitavu BiH.

"Ovo nas dodatno povezuje sa Kinom. Kao neko ko je Banjalučanin, posebno sam zadovoljan što je i ministarstvo dalo svoj doprinos i naša ambasada u Pekingu da do ovog događaja dođe uz podršku institucija RS-a", kazao je Crnadak.

Radoslav Gajanin, v. d. rektora Univerziteta, rekao je da su se RS i Univerzitet u Banjoj Luci pridružili zajednici od 525 osnovanih Konfučijevih instituta u svijetu koji su raspoređeni u 146 zemalja širom svijeta, a koje pohađa devet miliona učenika i studenata.

"Ovo je jedan od preko 500 instituta u svijetu, ali se nadamo da će ovo postati najbolji institut", kazala je Liu Sin, rekor Tjenđin Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje.

Milorad Dodik rekao je da je otvaranje Konfučijevog instituta dokaz prijateljstva i uspješne saradnje RS i Kine. Naglasio je da je pretpostavka dobre saradnje sa Kinom poznavanje ove zemlje i učenje kineskog jezika.

U otvorenom institutu predavači, saradnici, studenti i ostalo osoblje banjalučkog Univerziteta imat će mogućnost za besplatne kurseve i edukaciju iz kineskog jezika. Osim toga, bit će organizirani i kursevi koji se bave različitim aspektima kineske kulture kao što su kulinarstvo, kurs kineske kaligrafije, tradicionalnog slikarstva, taiđija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije