Bal pod maskama - nova opera na repertoaru Narodnog pozorišta (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Bal pod maskama - nova opera na repertoaru Narodnog pozorišta (FOTO)
Aida Čorbadžić i Kisun Kim u duetu; Foto: Denis Ruvić za radiosarajevo.ba

Svako novo uprizorenje opere u Sarajevu samo je po sebi značajno i vrijedno pažnje, s obzirom na cijeli niz poteškoća sa kojima se suočavaju ovdašnje kulturne institucije.

No kada jedna opera ima preko 140 učesnika onda s pravom možemo očekivati muzičko-scenski praznik.

Sudeći po najavama, upravo jedan ovakav praznik očekuje sarajevsku publiku koja će tokom predstojećeg vikenda prisustvovati premijeri i prvoj reprizi opera Bal po maskama Giuseppea Verdija, u izvođenju ansambla i solista Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Prvi put ova je Verdijeva tročnka na sarajevskim daskama izvedena 1951, a od tada je doživljavala mnoge postavke. Ipak, ono što je značajno za ovu najnoviju je da ćemo slušati i gledati ogroman izvođački aparat od 140 muzičara.

Dirigent Andrija Pavlić je na konferenciji za novinare rekao kako je, koristeći tri orkestra u ovoj operi (u rupi, na sceni i iza scene), doslovno slijedio Verdijeve naputke o muzičkoj postavci.

Režiju, po peti put za sarajevsku Operu, potpisuje gost iz Bugarske Ognian Draganoff, a ono što posebno treba istaknuti su kostimi preminule kostimografkinje Amele Vilić, koja ih je osmislila za prethodnu verziju iz 2001. godine.

Ovu operu priprema veliki broj značajnih solista: korejski tenor Kisun Kim u alternaciji sa argentincem Raulom Gabrielom Iriarteom; baritoni Armando Puklavec i Marko Kalajanović; sopranistica Adema Pljevljak - Krehić u alternaciji sa Vedranom Šimić - Tuzlankom koja trenutno pjeva u zagrebačkoj operi; "naše" sopranistice Aida Čorbadžić i Melisa Hajrulahović; mezzosopranistica Sanja Anastasijević iz Beograda; basovi Denis Isaković, Ivan Šarić i Leonardo Šarić, te epizodisti i članovi hora opere.

Pogledajte neke od prizora ove opere ovdje

Ulaznice za 12. i 13. novembar možete rezervirati na broj telefona blagajne Narodnog pozorišta 033 221 682.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije