Bajram

Radiosarajevo.ba
Bajram


Prvi ševval 1431. god., odnosno prvi dan ramazanskog bajrama pada na dan 9. septembra, 2010 god. po Miladu.

Čestitka reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića povodom ramazanskog Bajrama:
Draga braćo i sestre,

Iza nas je mjesec ramazan u kojem smo postili sa željom da se učimo samodisciplini tijela i duše u pokornosti Allahu Uzvišenom.

Učili smo se samopoštovanju duše u njezinoj želji da nadjača tjelesne strasti.

Učili smo se samopouzdanju ljudske ličnosti u njezinoj želji da živi u moralu.

Učili smo se poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi u miru i sreći.

Zato je danas sretan onaj koji može stati pred Gospodara nebesa i Zemlje sa svojim postom, svojim ibadetom, svojom čistom dušom i svojom iskrenom vjerom u mir i dobro.

Zato je danas sretan onaj koji može reći da mu je duša na mjestu.

Zato je sretan danas onaj koji je pouzdan u sebe i svoju obitelj na putu dobra.

Zato je danas sretan onaj koji voli svoga brata.

I zato je radostan onaj kojemu je sutra Bajram zato što je pobijedio sebe u borbi za pravo onoga kojem treba izdvojiti zekat i sadekatu-l-fitr.

Sa tim mislima, svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha, dž.š., za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim s dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći!

S osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu s riječima:

Bajram šerif mubarek olsun!
...

Bajramska poruka Sulejmana Bugarija:
Družeći se sa sofrom duše, Kur'anom, tokom mjeseca Ramazana imali smo izuzetnu priliku, kao dar od Gospodara, da lakše pronađemo osjećaje srca, poglede s ljubavlju i tišinu koja govori, jer mimo ove sofre, našom svakodnevnicom, tjelesnim putovanjima, često izgubimo srce, vid i sluh. Tako da čeznemo za susretima punih osjećaja, zdravih pogleda i govora koji smiruje.

Moramo priznati da smo više zaokupirani putovanjima tijela, nego putovanjima duše. Zbog toga vlada kolektivni osjećaj kao da svako svakom smeta.

Ako već toliko putujemo, zašto ne pronađemo ono što nam stvarno treba, a svi mi teoretski znam šta nam fali. Međutim, nećemo da priznamo da ne znamo gdje smo ostavili srce, zadržali pogled i začepili uho.

Gospodar se obraća svom Miljeniku Muhammedu, s.a.v.s., riječima: - Zašto oni po svijetu ne putuju, pa da imaju srca kojim trebaju da shvate ono što treba i da čuju ono što treba da čuju, ali oči nisu slijepe već srca u grudima.

Poslanikovo uho je osluškivalo potrebe i jecaje svakog čovjeka i ponudio bi mu se cijelim bićem ne bi li se taj oslobodio i spasio.

Poslanikovo srce je željelo da svako osjeti milost Božiju, jer je postilo od svega što uznemirava ljude i što izaziva Gospodarevu srdžbu.
A Poslanikov pogled niti je skrenuo niti zaveden bio.

U ovoj ramazanskoj sofri duše su se hranile raznovrsnim menijem.

Svaka duša je dobila što je željela.

Ono čemu se većina njih obradovala jeste ova univerzalna poruka:
S IMENOM ALLAHA BUDI LJUBAZAN PREMA SVIM LJUDIMA.

Početak Kur'ana je Bismillah - imenom Allaha, sredina Kur'ana je Vel jetelettaf - nek bude ljubazan, a zadnja riječ u Kur'anu je Nas - ljudi.

Bajram Šerif Mubarek Olsun,
...

Svim muslimanima redakcija radio programa i portala RadioSarajevo želi Bajram šerif mubarek olsun!

rijaset.ba/sulejmanbugari.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije