"Aziz ili Svadba koja je spasila zapad" večeras na sceni NPS-a

Radiosarajevo.ba
"Aziz ili Svadba koja je spasila zapad" večeras na sceni NPS-a
Foto: MESS / "Aziz ili Svadba koja je spasila zapad"
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo večeras u 19.30 igra predstava HNK-a Split "Aziz ili svadba koja je spasila Zapad" u okviru programa Modul Memorije 2018, a predstava gostuje u sjećanje na Predraga Lucića.

Predstavu je režirao Dino Mustafić, a rađena je po tekstu Predraga Lucića, i to je ujedno i posljednja predstava napravljena po Lucićevom tekstu za njegovog života.

Lucić je bio hrvatski novinar i književnik ali, što je manje poznato, i pozorišni redatelj koji jest odustao od svoje prvotne profesije ali ne i od pozorišta.

Svojim Azizom, duhovitom i mudrom tragikomedijom, koju sam određuje kao "comedie franchise po motivima Pira malograđana Bertolta Brechta", pozornici se vraća tematizirajući na svoj poznati anarhični način temu različitoga i drugačije ga te predrasude i strahove savremenoga globaliziranog svijeta; prestrašenog ne toliko nepoznanicama što ih to "drugačije" doista donosi, koliko našim vlastitim mentalnim klišejima.

“Među junake Brechtovog "Pira malograđana" doveo sam Aziza, čovjeka o kojem veseli svatovi ne znaju ništa, osim što na osnovu njegove tamne puti i neprilagođenosti zadanoj situaciji zaključuju da se radi o nekakvom Marokaneru, Arapinu ili tako nečem, pa da se samim tim radi i o potencijalnom teroristu.

Takva je reakcija nažalost očekivana, jer ih dežurna propaganda planetarnog rata protiv terorizma uči da o “svima njima“ razmišljaju kao o bombašima - samoubojicama. Moj tekst govori o industriji straha koja dodatno izluđuje već ionako pomahnitale stupove konzumerističkog društva.“ (Predrag Lucić, 2008. godina)

Lucić je za predstavu Aziz ili svadba koja je spasila Zapad nagrađen Juditom na 63. Splitskom ljetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije