Ay, Carmela u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Ay, Carmela u Srebrenici
Foto: Mess

U okviru zajedničkog projekta Festivala MESS i Italijanske kooperacije, Teatar u Srebrenici, u četvrtak je u Kulturnom centru u Srebrenici odigrana kultna predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR Ay, Carmela u režiji Roberta Raponje.

Jedna od najpoznatijih i najuspješnijih predstava bh. teatra koja slavi umjetničku čast i dostojanstvo, ljudskost i moralne kvalitete kolektivne antifašističke svijesti i više je nego bila primjerena za srebreničku publiku. Govoreći o upravo o odgovornosti umjetnika da dignu svoj glas protiv svakog oblika fašizma i ugnjetavanja čovjeka, čak i po cijenu vlastitog života, poslije sinoćnje izvedbe glumica Selma Alispahić je istakla: „Ovo je značajan dan za nas kao umjetnike i Ay, Carmelu da pokaže da svaki umjetnik koji djeluje na ovakvom podneblju ima apsolutnu obavezu i odgovornost da svojim djelima sačuva od zaborava tragične događaje naše zemlje personificirane u Srebrenici – simbolu najvećeg genocida poslije Holokausta.“

Napominjući kako je i za nju i kolege Dragana Jovičića i Jasenka Pašića važno što je Ay, Carmela odigrana u Srebrenici, posebno je istakla kako bh. umjetnici, pored nekih izuzetaka, još uvijek nisu dovoljno angažirani da se bore protiv svih negativnih pojava u društvu.

Ovom izvedbom završen je zajednički projekat Festivala MESS i Italijanske kooperacije kroz koji Festival MESS ostvaruje posebno važan cilj - oživljavanje teatarske scene u drugim bh. gradovima, navodi se u saopćenju Messa





radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije