Arzija Mahmutović o internetu kao parazitnom činiocu u slobodnom vremenu mladih

Radiosarajevo.ba
Arzija Mahmutović o internetu kao parazitnom činiocu u slobodnom vremenu mladih


U sklopu obilježavanja Dejčije nedjelje, u organizaciji JU Djeca Sarajeva, u srijedu je u vrtiću "Dječiji grad" na Mojmilu održan okrugli stol na temu "Djeca i slobodno vrijeme"

Okupljenim roditeljima i odgojiteljicama se obratila direktorica JU Djeca Sarajeva Arzija Mahmutović i profesor Brane Mikanović sa Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci.

Moderator skupa bio je Zvonko Marić, urednik Kantonalne TV.

S obzirom da Arzija Mahmutović (koju za dva dana očekuje sudska odluka da li još uvijek može biti "vršilac dužnosti vršioca dužnosti" direktora ustanove, jer su joj svi mandati već odavno istekli) svoj postdiplomski studij radi na Filozofskom fakultetu Istočno Sarajevo na Palama, sasvim je razumljivo da je na okrugli stol pozvala gostujućeg profesora sa tog fakulteta.

Mahmutovićeva je predstavila "teorijski dio istraživanja" dok je profesor izložio rezultate praktičnog istraživanja o slobodnom vremenu mladih. Uzorak koji je obuhvaćen broji 500 učenika (po 250 iz Sarajeva i Banja Luke) završnih razreda osnovne škole. Teorijski dio je, kako je rečeno, bio zasnovan na nalazima "nekih istraživača" i uglednih enciklopedija (?!).

Šta se moglo saznati na osnovu izlaganja prisutnih?

Arzija Mahmutović je naglasila pogubnu ulogu tzv. parazitarnih činioca. Jedan od najopasnijih parazitnih činilaca je, po njenim naučnim saznanjima, internet.

Takođe, v.d. direktorica JU Djeca Sarajeva je, kako prenosi portal Kantonalne TV, rekla i da su danas mediji skriveni suodgajatelji društva. "Treba djecu vaspitavati za gledanje TV. Djecu to "ponese" i neke posljedice mogu biti i drugačije", prenosi tvsa.ba.

Dr. Brane Mikanović je istakao da su rezultati njegovog istraživanja pokazali da nastavnici nemaju značajan uticaj na organizovanje slobodnog vremena, što potvrđuje da se nastavnici više bave obrazovanjem, dok je vaspitanje u drugom planu.

Učesnici okruglog stola na kraju su za uspomenu dobili i knjigu "Slobodno vrijeme mladih" u kojoj su zabilježeni rezultati istraživanja.
...

Za dva dana bi trebala biti izrečena drugostepena presuda po pitanju legalnosti postavljanja Arzije Mahmutović na mjesto vršioca dužnosti JU Djeca Sarajeva. S obzirom da su direktoricine ideološke  mecene iz SDA (to su oni likovi čiji su plakati bili nalijepljeni na vrtiće) odnijele ubjedljivo vodstvo na kantonalnom nivou spram Stranke za BiH, čiji je premijer Besim Mehmedić bio inicijator imenovanja nove direktorice Vasve Jajetović, vrlo je moguće da će drugostepeni sud pronaći argumente da kontraverzna direktorica i dalje ostane na čelu sarajevskih vrtića.

Tako će zatucanost, ograničeni svjetonazori (koji se, očituju, kako u strahu od svježeg zraka i igre djece na temperaturama nižim od ljetnih 25C, tako i u strahu od interneta), ideološka dosljednost segregaciji po nacionalno-religijskoj pripadnosti, lažna multikulturalnost koja se iscrpljuje u forsiranju obilježavanja vjerskih praznika "svih vjera", ekološka nepismenost, te higijenska i nutricionistička proizvoljnost i dalje ostati standardi na kojima se temelji predškolski odgoj sarajevske djece.

Sve o liku i djelu Arzije Mahmutović možete saznati i u vezanim člancima:
Arzija Mahmutović, Safet Kešo i SDA krše Izborni zakon
Arzija Mahmutović još uvijek udobno čeka drugostepenu presudu
Arzija Mahmutović na korak od 'konačnog pada'
Almir Kljuno: Kad Djeda Mrazovi lete a nijedan ne klanja
Vasva Jajetović na čekanju, Sud poništio odluku Vlade
Izglasano nepovjerenje Arziji Mahmutović
Arzija Mahmutović: Zlatni orao je za moju zemlju, za BiH!
Roditelj B.J.: Nagrada Zlatni orao vrtićima JU Djeca Sarajeva
SDP: Prikriva li priča o Djeda Mrazu salmonelu u sarajevskim vrtićima?
Deda Mraz na bolovanju
Vrtić Skenderija zatvoren zbog provjetravanja!?
Vjeronauk u vrtićima u BiH: Pioniri islama
Ima li salmonele u vrtićima JU "Djeca Sarajeva"

fikreta, radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije