Art kino Kriterion bi se trebao otvoriti za 6 mjeseci

Radiosarajevo.ba
Art kino Kriterion bi se trebao otvoriti za 6 mjeseci

Sa pres konferencije u kinu Tesla (foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Danas je u sarajevskom kinu Tesla predstavljen projekat rekonstrukcije  prilagođavanja postojećeg prostora kina Tesla radi otvaranja prvog Art House kina u Bosni i Hercegovini, kina Kriterion.

Prisutnima se obratila Vildana Drljević, direktorica Fondacije Kriterion koja je rekla da su nakon četiri godine postojanja uspjeli pronaći prostor koji odgovora potrebama kina. Postignut je dogovor o iznamljivanju kina na 15 godina.

Adaptacija podrazumjeva krupne investicijske zahvate, poput izmjene kompletnog klima-ventilacijskog i grijnog sistema, izolacije i mijenjanje toaletnih prostorija, kao i adekvatno uskljađivanje strujnih i plinskih instalacija u skladu sa novim standardima.

Idejno rješenje rekonstrukcije su napravili studenti arhitekture Maja Grabovac i Damir Lukić. Dvorana će se sastojati od tri dijela, kafića, i prilagodljive vanjske bašte. U prednjem dijelu dvorane nalazit će se stolice i fotelje koje će se moći sklanjati ukoliko se prostor bude koristio u neku drugu svrhu. Srednji dio će pokrivati klasične stolice dok je posljednji dio biti napravljen tako da se može prilagođavati kinu i dijelu gdje je kafić.


Predviđeni izgled kina (foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

„Ukupan iznos investicije po našim dosadašnjim proračunima u samu rekonstrukciju iznosi pola miliona KM, dok ukupna investicija projekta u proteklom periodu iznosi 1 milion KM. Opština Centar i Grad Sarajevo su podržali projekat sa 30 posto od ukupne investicije. Ostatak nova je obezbjedila Young Urban Achivers Fondacija iz Amsetrdama.“ Rekla je Drljević.

Završetak radova i otvaranje kina se očekuje za šest mjeseci.


Izgled dvorane iznutra (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

denis,radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije