Tužan oproštaj od akademika Dževada Karahasana: 'On je spajao i istok i zapad, bio je najveći...'

2
N. Ć.
Tužan oproštaj od akademika Dževada Karahasana: 'On je spajao i istok i zapad, bio je najveći...'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Komemoracija povodom smrti Dževada Karahasana na ANU

Povodom smrti redovnog člana akademika Dževada Karahasana koji je preminuo 19. maja 2023. godine, danas je u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine održana komemorativna sjednica.

Na komemoraciji su se obratili dopisni članovi ANUBiH Mile Babić, Slobodan Blagojević i Mile Stojić.

Dr. sc. fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, kazao je:

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Pretrpjeli smo veliki gubitak odlaskom Dževada Karahasana. Iako ne možemo sagledati trenutačnu tugu, nastojat ćemo biti dostojni njegovih djela i zalaganja za društvenu zajednicu. Karahasan pripada kategoriji vrhunskih mislilaca sa izvanrednim znanjem. Za njega je samo Bog imao apsolutno znanje. Sjetimo se kako je govorio, citirao je Sokrata u redovima svojih djela, pričao je o uvjerenju čovječnosti.

Trajno je težio ka otkriću vlastitog neznanja i smatrao je da ljudi moraju biti svjesni svojeg postojanja. Prostor zla, straha i nasilja pokazuje u romanu 'Istočni Divan'. Ali tu je i ljubav, ona apsolutna, a tu su žene glavni nosioci po Karahasanu, sjetite se Begzade i Rabije samo... time je pokušavao omogućiti čovjeku da savlada strah, težio je emociji i nije dozvoljavao da civilizacija izgubi smisao i da robuje koristi životu bez morala."

Književnik, filozof, esejist, prevodilac, urednik i publicist Slobodan Blagojević istakao je:

"U ovom za sve nas bolnom trenutku, svaki plač mora biti obasjan sjećanjem na obdarenog pisca koji je podario vječnost bh. književnosti. Karahasan je spajao istok i zapad, i slao je neponovljivu poruku Geteova Divana kroz različite oblike tradicije, kulture i običaja. U brojnim druženjima bio je veoma otvoren, drag i cijenjen kolega. Nikada nije napadao, težio je ka različitosti i svojim analitičkim duhom shvatao smisao života. Bio je najveći, njegova djela su složena struktura imanentnog, estetskog i filozofskog savršenstva. Nedostajat će nam", kazao je Slobodan Blagojević.

Na Filozofskom fakultetu održana komemoracija akademiku Dževadu Karahasanu

Na Filozofskom fakultetu održana komemoracija akademiku Dževadu Karahasanu

Član Društva pisaca BiH i PEN kluba Mile Stojić dodao je:

"Pisati nakon nečije smrti jako je teško i nezahvalno. Dževad Karahasan patetiku nije volio, a moj osobni dojam o njemu jeste da nije bio pretjerano socijaliziran tip. Upoznali smo se 70-tih na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Sjećam se da je ispravljao mnoge profesore. Šalio se, sličio je romantičnom pjesniku. Precizna logika i emocije bile su karakteristika njegovog govora. Nije mario sa savremene trendove, težio je ka umjetnosti i svim svojim djelima. Bavio se kazalištem, tokom agresije na BiH pomagao je u Vojnoj bolnici, učio je njemacki jezik i šta sve ne. Puno je toga u mom sjećanju urezano o Dževadu, nek mu je lahka zemlja", kazao je Mile Stojić. 

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine izrazila je iskreno i duboko saučešće porodici, prijateljima i saradnicima akademika Dževada Karahasana.

Dženaza akademiku Dževadu Karahasanu, bit će obavljena danas u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu u 15 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije