Anja Margetić potvrdila: Grad Sarajevo će zaštiti skulpturu u Hastahani

2
Radiosarajevo.ba
Anja Margetić potvrdila: Grad Sarajevo će zaštiti skulpturu u Hastahani
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Anja Margetić

Kad je 2005. godine Grad Sarajevo prihvatio donaciju skulpture Zvjezdani put, autora Helmuta Lutza, obavezao da će je svake godine čistiti, a jednom u tri godine premazivati zaštitom od rđe.

Također, obavezao se i da će postaviti ploču sa nazivom djela te imenom autora. To se nije desilo.

Proces ka ispunjenju te obaveze pokrenula je Anja Margetić, dogradonačelnica Grada Sarajeva, u saradnji s Nihadom Ukom, vijećnikom Naše stranke u Gradskom vijeću.

Hastahana - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Hastahana

„Umjesto održavanja, prošle godine smo svjedočili da se krenulo u destrukciju skulpture Zvjezdani put u Hastahani. Tadašnji načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić snosi najveću odgovornost za taj čin, ali dio odgovornosti spada i na Grad Sarajevo koji je vlasnik navedene skulpture.

Upravo se zbog toga skulptura mora što prije zaštititi, rekonstruirati i označiti, a u skladu s obavezama koje Grad Sarajevo kao prihvatitelj donacije ima. Tim ne pokazujemo samo odnos prema umjetnosti, nego i prema našim međunarodnim obavezama, jer ta skulptura također predstavlja i simbol prijateljstva između Sarajeva i njemačkog grada Friedrichshafena“, rekla je Margetić.

Kako je istakla, Grad Sarajevo će ove godine zaštiti skulpturu u Hastahani. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije