Amira Medunjanin u Beču: Melem za dušu (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Amira Medunjanin u Beču: Melem za dušu (FOTO)
/ FOTO: Vedran Pilipović

Amira Medunjanin je sigurno prvi glas sevdaha našeg vremena. Žena koja u potpunosti osvaja srca gdje god se pojavi, protekle subote je još jednom demonstrirala svoje glasovne sposobnosti i moć njenog specifičnog šarma u glavnom gradu Austrije.

U pretprogramu ove večeri nastupila je formacija FRUSTRATIONS koju čine studenti završne godine Bečkog muzičkog konzervatorija na odsjeku Jazz među kojima je i mladi Tuzlak Jasmin Sultanić (bubanj). Osim njega ovaj bend čine: Joachim Huber (bas) i Martin Zaunschirm (klavijature). Njihov gost ove večeri bila je sjajna zadarska vokalistica Lara Lasagna (Anja Lazic-Akaratovic).

Rasprodani koncert u organizaciji UG Futurebag u sklopu projekta Bečki sevdah (Wiener Sevdah) bio je melem za uši svim sladokuscima balkanske tradicionalne muzike.

Amira je svoje interpretacije sevdaha ovaj put izvodila uz pratnju velemajstorskih instrumentalista Ante Gela (gitara) i Zvonimira Šestaka (kontrabas). Osim sevdalinki su se čule i tradicionalne vranjanske, makedonske i hrvatske kompozicije. Posebnu čar imale su i Amirine iznimno srdačne izvedbe pop-pjesama slavnih domaćih autora. Njena interpretacija balade Dušo moja Kemala Montena dodirnula je sve i izmamila suze na licima mnogih posjetilaca.

Duh ovog, kako ga je sama Amira nazvala, druženja, a ne koncerta, bio je zaista poseban i zasigurno će kod svih prisutnih dugo ostati u pamćenju. Internacionalno priznata umjetnica je kroz anegdote i šale višestruko nasmijala sve prisutne koji su je poslije svake pjesme više nego zasluženo nagrađivali gromoglasnim i dugim aplauzima.

Poseban aplauz dobila je premijerno pjevajući posebnu verziju sevdalinke Moj dilbere s do sada skoro nepoznatim tekstom koju, kako je otkrila, želi zabilježiti na njenom slijedećem albumu. Druženje je okončano iza ponoći pjesmom Mito bekrijo i na samom kraju Amira se definitivno oprostila od publike predivnom interpretacijom pjesme Kradeš mi se u večeri.

UG Futurebag je koncertom ostvario sredstva za daljih 1.300 školskih paketa za socijalno ugroženu djecu u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo da ovo udruženje sve manifestacije organizira isključivo u korist transparentne i direktne pomoći mališanima i do sada su podijelili preko 13.000 opremljenih ergonomskih školskih torbi prvačićima širom zemlje.

Humanitarni koncertni projekt Wiener Sevdah se nastavlja u 2016. godini kada će u njegovom okviru nastupiti bend Divanhana (mart) i Sevdah Takht Damira Imamovića (maj).

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije