Američki pisac Scott Turow u "Svjedočanstvu" piše o ratu u BIH

Radiosarajevo.ba
Američki pisac Scott Turow u "Svjedočanstvu" piše o ratu u BIH
Scott Turow, popularni američki pisac, objavio je novu knjigu, prvu nakon četiri godine pauze, koja je tematikom vezana za ratna dešavanja u BiH, objavio je New York Times.

Riječ je o trileru Svjedočanstvo (Testimony), koji govori o advokatu Bill ten Booma, koji napušta siguran posao i svoju porodicu kako bi za Haški tribunal istraživao ratni zločin nad Romima počinjen tokom rata u BiH

New York Times navodi da Turow uspješno oživljava "nesigurnost bosanskog sukoba i njegove posljedice, paprikaš rasizma, vojne agresije i kriminala, spremnost običnih ljudi da uprkos ludilu rata paze na svoje komšije".

On je dodao da u SAD-u rad Haškog tribunala nije dobro shvaćen te da je to jedan od razloga zašto je napisao ovu knjigu.

“Mnogo sam istraživao za ovu knjigu. Tri puta sam putovao u Europu. Posebno mi je drago da je nakon završetka ova priča dobila na značaju”, kazao je Turow.

U knjizi se, također, navodi da su Romi su bili neki od najmanje priznatih žrtava rata u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije