Amer Mržljak otvorio izložbu svojih plakata

Radiosarajevo.ba
Amer Mržljak otvorio izložbu svojih plakata
/ Otvaranje izložbe Amera Mržljaka / Foto: Esad Mulabegović
Neki od najpoznatijih plakata nastalih u BiH u poslijeratnom periodu, osmislio je Amer Mržljak, grafički dizajner iz Sarajeva.

Serija nezaboravnih plakata za festival MESS, među kojima i onaj 'zabranjeni' iz 2003. godine, plakati za kultne predstave, filmove, Jazz fest... sakupljeni su u kolekciju koja se može pogledati u galeriji Novi Hram u Sarajevu. 

"Izložba predstavlja izbor plakata nastalih u posljednjih 17 godina. Radi se o radovima koji su tematski vezani za razna kulturna dešavanja i uključuju festivalske, filmske, muzičke i teatarske plakate. Većina je nastala kao rezultat kreativnog procesa unutar agencije Fabrika čiji sam član tima", kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba Amer Mržljak.

Na pitanje koliko je bilo važno da plakati komuniciraju angažiranom porukom, Mržljak kaže:

"U svojim kreacijama nastojim da dam komentar aktuelnog trenutka u kojem su nastali. Plakat je medij komunikacije i neki od njih imaju tematski potencijal da budu angažirani a pred neke druge se mogu podstavljati drugi imperativi. U konačnici jako puno ovisi o senzibilitetu samog dizajnera. Kad god je to moguće nastojim da iniciram podizanje svijesti o nekom pitanju. Kreativnost uvijek treba da testira granice konvencionalnog a javne standarde treba posmatrati u malo širem vremensko-prostornom kontekstu. U današnjem svijetu angažiranost često iziskuje provokativan iskaz kako bi se ukazalo na neku temu".

Izložba je otvorena u prisustvu velikog broja gostiju. Pogledajte atmosferu u našoj fotogaleriji

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije