Ambasadorica Francuske, Claire Bodonyi: Mladi iz BiH šalju ozbiljnu lekciju starijim (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Ambasadorica Francuske, Claire Bodonyi: Mladi iz BiH šalju ozbiljnu lekciju starijim (FOTO)

Umjetnički projekat Riječi i zlo koji, u okviru Dana Frankofonije 2016, organizuje Francuska ambasada, Francuski Instutut u Bosni i Hercegovini i Gimnazija Obala predstavljen je danas u sarajevskoj srednjoj školi na obali Miljacke.

Od januara do marta 2016. godine više od 200 učenika, koji uče francuski jezik, iz osam škola iz cijele Bosne i Hercegovine, bavili su se tememom diskriminacije i predrasuda, te su poslali poruke u vidu slogana na francuskom jeziku. 

Završna aktivnost ovog projekta jeste zid fotografija, koji je predstavljen danas, koje su snimili učenici pod vodstvom profesionalnog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog. 

Učenici iz Sarajeva danas su u prostorijama svoje srednje škole dočekali ambasadoricu Republike Francuske, Claire Bodonyi, a učenici iz Banja Luke, Trebinja i Mostara, javili su se putem Skypa, i uputili pozdrave na francuskom jeziku.

"Veoma sam ponosna na ono što ste napisali. Poruke koje ste pisali su poruke tolerancije, ali i poruke koje pokazuje da imate karakter. Vi mladi iz BiH dajete ozbiljnu lekciju vašim starijim, lekciju toleranciju. Nisu svi tako pametni kao vi. Jako sam ponosna što ste svoju pamet i mudrost pokazali na francuskom jeziku." rekla je ambasadorica Bodonyi.

Profesor i direktor Gimanzije Obala, Hedžić Benjamin također je istakao kako je ponosan na učenike iz BiH i njihove kreativne projekte.

"Ova izložba koja je simbolično nazvana Riječi su zlo, podsjetila me na iskustvo iz djetinjstva, kad su me nastavnici i roditelji učili da dobro razmislim prije nego kažem neku riječ. Riječ može biti fina, ljubazna... ali može i biti zlo. Diskriminacije i predrasude kada loše odaberemo riječi..." istakao Hedžić, te dodao da je izuzetno zahvalan na saradnji sa Francuskim institutom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije