Ambasada BiH u Tokiju organizovala manifestaciju u čast Jadranke Stojaković

1
Radiosarajevo.ba
Ambasada BiH u Tokiju organizovala manifestaciju u čast Jadranke Stojaković
Ambasada BiH u Tokiju / Sa otvorenja manifestacije

U Ambasadi BiH u Tokiju organizovana je kulturno-umjetnička manifestacija “U sjećanje na Jadranku Stojaković” u spomen na lik i stvaralačko djelo preminule kantautorke, koja je okupila vrhunske japanske muzičare, pjevače, tekstopisce i umjetnike.

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan je podsjetio da je svrha organizacije ovog događaja sjećanje na velika umjetnička dostignuća Stojakovićeve i na njenu plemenitu ličnost koja je ostavila snažan pečat na mnoge generacije na području bivše Jugoslavije, ali i Japana.

“Ovom prilikom, apostrofirana je njena neprocjenjiva vrijednost u ulozi našeg najboljeg kulturnog ambasadora u Japanu, te istaknute zasluge za uspostavljanje trajne i neraskidive veze između naše dvije zemlje”, istakao je Berjan, dodajući da je Stojakovićeva provela više od 20 godina u Japanu.

Ambasador je naglasio da je mlađim generacijama ostavljeno u nasljeđe da sačuvaju uspomenu na Stojakovićevu, izvanrednu umjetnicu koja i dalje živi kroz pjesme u srcima i mislima svih onih koji su je voljeli i poštovali njeno muzičko stvaralaštvo.

Ambasador Japana za zapadni Balkan Kuhiniko Kavazu naglasio je da je Stojakovićeva privlačila mnogo pažnje u Japanu, da je imala mnogo prijatelja i obožavalaca, te da je upravo ona bila ta koja je izgradila most koji spaja dvije zemlje i dvije kulture, što je umnogome doprinijelo sadašnjem prijateljstvu dvije zemlje.

Ambasador Kavazu je podsjetio i na brojne projekte iz oblasti kulture u BiH koje je finansirala japanska vlada.

Uz vizuelnu prezentaciju života i rada ove kantautorke, o njoj je govorila Ajumi Tomori, poznati japanski tekstopisac i prijateljica Jadranke Stojaković, dok su se japanski muzičari, koji su nastupali na koncertima sa Stojakovićevom širom bivše Jugoslavije i Japana, prisjetili zanimljivih priča i doživljaja iz perioda njihovog druženja.

U drugom dijelu programa održan je koncert poznatih, ali i onih neobjavljenih pjesama Jadranke Stojaković, što je izazvalo mnoštvo emocija među prisutnima.

U prostorijama Ambasade je upriličena je i izložba slika Jadranke Stojaković, koja je osim za muziku, bila izuzetno nadarena i za slikanje.

Kompletan program sa snimanja će se premijerno emitovati 24. jula u Japanu i BiH, što ima i simbolični karakter s obzirom na to da je tog datuma rođendan Jadranke Stojaković.

Organizacija ove manifestacije, koja je održana juče, izuzetno je značajna za dalje povezivanje kultura i jačanje prijateljskih veza s Japanom.

Jadranka Stojaković je preminula 3. maja 2016. godine i sahranjena je u Banjoj Luci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije