ALU slavi 100 godina Bauhausa: O srebreničkom arhitekti koji je zadužio Berlin

S. H.
ALU slavi 100 godina Bauhausa: O srebreničkom arhitekti koji je zadužio Berlin
Foto: Radiosarajevo.ba / Baneri posvećeni Bauhausu na ALU BiH

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu otvorena je izložba u čast slavnog arhitekte, urbaniste, scenografa, dizajnera i pedagoga porijeklom iz Srebrenice, čije je ime upisano zlatnim slovima u historiju Bauhausa (1919-2019), Selmana Selmanagića povodom obilježavanja 100. godišnjice ove najznačajnije škole europske umjetničke avangarde, ali i Berlina, koja je ove godine središnja tema arhitekture, umjetnosti i dizajna na globalnom planu.

Izložba „Selman Selmanagić – Arhitektura izvan četiri zida" ukratko predstavlja dinamičan i sadržajan život, opus i pedagoški rad Selmana Selmanagića.

Novi trg i vidikovac u Sarajevu gradit će se u čast srebreničkog arhitekte

Autorica izložbe koja je rađena prema projektu Baunet je historičarka umjetnosti i profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Aida Abadžić-Hodžić, čije je njemačko dopunjeno i prošireno izdanje knjige "Selman Selmanagić und das Bauhaus" u prijevodu Azre Džajić-Weber predstavljeno prošle godine u Berlinu. 

Selman Selmanagić, Bosanac kojem se divi cijela Njemačka

Knjiga je prvi puta bila objavljena na bosanskom jeziku, u izdanju Bošnjačkog instituta u Sarajevu 2014. godine.

Na zgradi ALU postavljene su zastave povodom stogodišnjice Bauhausa koje je dizajnirala Ajša Beširević, studentica II ciklusa Odsjeka za grafički dizajn, a čiji je mentor bio profesor Bojan Hadžihalilović, te mentorica asistentica Vanesa Prodanović-Durmišević.  

"Pripremljeno je nekoliko rješenja banera za fasadu u klasi studenata grafičkog dizajna na master studiju čiji je mentor profesor Hadžihalilović u okviru projekta Bauhaus 100", rekla je profesorica Abadžić-Hodžić za Radiosarajevo.ba.

Partner izložbe je Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića, a realizaciju odabranog rada podržao je Goethe Institut Sarajevo.

Izložba je otvorena 2. jula i bit će otvorena do kraja augusta.

Srebrenički arhitekta jedan od najzaslužnijih u obnovi Berlina

Podsjećamo, Selman Selmanagić (Srebrenica, 1905. – Berlin, 1986) jedini je arhitekt s područja nekadašnje Kraljevine Jugoslavije koji je diplomirao arhitekturu u najznačajnijoj školi europske umjetničke avangarde, Bauhaus u Dessauu 1932. godine i bio je dugogodišnji profesor na Odjelu za arhitekturu Kunsthochschule Weißensee u Berlinu (1950-1970). Selman Selmanagić jedino je ime iz historije umjetnosti i arhitekture u Bosni i Hercegovini koji se obrazovao i umjetnički formirao u izravnom susetu i kroz saradnju sa vodećim imenima europskog umjetničkog modernizma, poput Paula Kleea, Wassilyja Kandinskog, Waltera Gropiusa, Hannesa Meyera, Mies van der Rohea. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije