ALU: Pogledajte izložbu profesora sa Okinawa univerziteta umjetnosti

0
V.A.Z.
ALU: Pogledajte izložbu profesora sa Okinawa univerziteta umjetnosti
Foto:A.K./Radiosarajevo / Izložba slika s Univerziteta Okinawa

Završavajući ciklus događaja povodom 50 godina djelovanja, na Akademiji likovnih umjetnosti otvorena je izložba na kojoj su se predstavili umjetnici iz Japana. 

Okinawa prefekturalni univerzitet umjetnosti iz Japana je institucija koja s Akademijom likovnih umjetnosti Sarjaevo ima dugogodišnju saradnju.

Ova visoka škola umjetnisti predstavljena je kroz likovna djela svojih profesora i saradnika, a izloženi su radovi u različitim tehnikama. Podršku održavanju izložbe dala je Ambasada Japana u BiH. 

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

"Uprkos geografskoj udaljenosti, naša Akademija sarađuje sa Okinawa prefekturalni univerzitetom umjetnosti još od 2008. godine. U tom razdoblju dolazilo je do razmjene profesora i studenata, a skoro svake godine održavale su se međusobne izložbe.

Iste godine kada je oformljena Akademija likovnih umejetnosti, a to je 1972. grad Okinawa se vratio pod civilnu upravu Japana. S današnje vremenske distance to je veoma zanimljivo. Posmatrajući likovna djela japanske savremene umjetnosti postavlja se pitanje - šta je to što je čini japanskom? Svaki umejtnik i umjetnica prisutni na ovoj izložbi odražavaju delikatnu ravnotežu između ličnih afiniteta i šireg društvenog konteksta", rekla je Jasmina Gavrankapetanović, profesorica sa ALU. 

Profesorica Gavrankapetanović ukazala je i na zanimljvi detalj - većina crteža napravljena je na kvalitetnim japanskim papirima koji su poznati po svojoj kvaliteti, otpornosti i ljepoti. 

Izložbu umjetnica i umjetnika iz Japana možete pogledati svaki radni dan u galeriji Akademije likovnih umjetnosti. Ulaz je besplatan.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije