Aleksandra i Tatjana Romanić - zajednički koncert u Bošnjačkom institutu

Radiosarajevo.ba
Aleksandra i Tatjana Romanić - zajednički koncert u Bošnjačkom institutu


U organizaciji JU “Sarajevo art” u petak 5. novembra u Bošnjačkom institutu, s početkom u 19,30, održat će se koncert Aleksandre Romanić, klavir (BiH/Njemačka) i Tatjane Romanić, viola (BiH).

Aleksandra Romanić je jedna od najboljih pjianistica sa prostora bivše Jugoslavije. Rođena u Zagrebu, odrasla u Sarajevu, a sa 16 godina započinje studije na Moskovskom konzervatoriju "P.I. Čajkovski" kod Vere Gornostaeve, koji završava sa odličjem "summa cum laude". Nakon postdiplomskog studija, takođe u Moskvi, kao dobitnik Fulbrightove stipendije odlazi 1985. god. na usavršavanje na Juilliard školu, New York, kod Gyorgy Sandora

Nastupala je u Španiji, Francuskoj, Češkoj, Mađarskoj, Malti, Rusiji, Njemačkoj i SAD. Kao solista nastupala je sa Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim simfoničarima, Simfoničarima RTV Ljubljana, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Dubrovačkim simfoničarima, Sarajevskom filharmonijom… Dobitnica je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za 1990. godinu.

Tatjana Romanić - Piralić rođena je u Sarajevu u porodici muzičara. Studirala je na muzičkim akademijama u Austriji u Gracu, i Beču, klasa red.prof. H. Auersperg( Hochschule fuer Musik und darstellende Kunst Graz), u Beču u klasi prof. R. Kuechela, a nakon toga u klasu prof. B. Kuschnira i M. Vinokurova. Godine 1999. vraća se u Sarajevo gdje upisuje studij viole na Muzičkoj akademiji u Sarajevu , klasa red.prof R. Medle.

Tokom školovanja osvaja brojne prve i druge nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Kao članica kamernih sastava, orkestara ili kao solista nastupala je u brojnim zemljama između ostalih i u SAD i Kini .

Na programu koncerta se nalaze djela koja su komponovali: B. Marcello, F. Schubert, J.Brahms i N.Paganini - W.Primrose

Cijena ulaznice za koncert je 5 KM.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije