Aldin Karahasanović dobitnik stipendije Fondacije 'Karim Zaimović'

Fena
Aldin Karahasanović dobitnik stipendije Fondacije 'Karim Zaimović'
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Aldin Karahasanović

Aldin Karahasanović, student završne godine Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA), dobitnik je ovogodišnje stipendije koju dodjeljuje Fondacija "Karim Zaimović" za školsku 2018./2019. godinu.

Zvanično proglašenje ovogodišnjeg stipendiste upriličeno je danas u prostorijama Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu.

Kako je tom prilikom istaknula članica Upravnog odbora Fondacije Lajla Zaimović, radi se o 36. po redu stipendiji koju dodjeljuje Fondacija „Karim Zaimović, rukovodeći se, prvenstveno, ostvarenim uspjehom na studiju i izvrsnošću, uključujući i svestrani angažman u sklopu vannastavnih aktivnosti.

Dodala je da se spomenuta stipendija dodjeljuje studentima i studenticama s akademija scenskih i likovnih umjetnosti, kao i Muzičke akademije i Filozofskog fakulteta - studija književnosti, te studija žurnalistike na Fakultetu političkih nauka.   

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je dijelom aktivnosti kojima se čuva sjećanje na čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag i vlastitim angažmanom na najljepši način postao uzor i trajna inspiracija mladim generacijama.

Kazao je kako je Festivalu MESS i Sarajevskom ratnom teatru (SARTR-u) bila velika čast producirati predstavu "Tajna džema od malina", po jednoj od dvije posthumno publicirane knjige Karima Zaimovića.

- Cilj cijelog tog projekta bio je da se kroz djelo Karima Zaimovića podstaknu ljudi na pozitivnu društvenu akciju - kazao je Kreševljaković, uz uvjerenje da je na taj način moguće probuditi nadu u ljudima o boljoj budućnosti, odnosno o obrazovanju, poštenju i uvažavanju različitosti kao temeljnim i neporecivim vrijednostima.

Karahasanović je zahvalio Fondaciji „Karim Zaimović“, navodeći da mu čini ogromnu čast biti njen stipendista, te potcrtavajući snagu i nadahnuće koje je crpio iz Karimovog lika i djela.

Kazao je kako je Karimova zbirka priča jedna od prvih ozbiljnijih knjiga, koje nisu bile lektira, a koju je pročitao, kao i da je prva predstava u sklopu koje je volontirao u SARTR-u rađena po tekstu Karima Zaimovića (Tajna džema od malina).   

Dobitnik ovogodišnje stipendije Aldin Karahasanović rođen je u Sarajevu 7. aprila 1998. godine. Završio je Sedmu osnovnu školu kao učenik generacije, što mu je uz izvanredne rezultate postignute na školskim takmičenjima, osiguralo besplatno školovanje na Međunarodnoj srednjoj školi u Sarajevu, gdje se priprema za svjetska takmičenja iz matematike. Karahasanović je, istovremeno, aktivni sudionik brojnih projekata iz oblasti obrazovanja i kulture. Karahasanović je član Mense BiH, asocijacije natprosječno inteligentnih ljudi, a uz brojne talente, karakterizira ga svestranost koju je praktično pokazao sudjelovanjem u različitim filmskim i pozorišnim projektima, uključujući i brojne tatarske i filmske radionice.

Fondacija "Karim Zaimović" osnovana je 1996. godine radi očuvanja imena i djela mladog novinara i književnika Karima Zaimovića koji je poginuo u augustu 1995. kao žrtva granatiranja Sarajeva u 25. godini. Osnivači Fondacije su nezavisni magazin „Dani“ iz Sarajeva, Radio Zid iz Sarajeva, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja, te porodica Zaimović.

Fondacija stipendira studente s izrazitim talentom iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, te pruža podršku mladim talentima iz tih oblasti, a u  dosadašnjem radu Fondacija je dodijelila više stipendija i posebnih priznanja, kao i novinarske nagrade uspješnim mladim novinarima.

Karim Zaimović, čije ime nosi Fondacija bio je jedan od najtalentiranijih novinara i književnika svoje generacije. Autorske tekstove je počeo objavljivati već u 14. godini na trećem programu Radio Sarajeva, kada je uspostavio i blisku saradnju sa najznačajnijim medijima na prostoru bivše Jugoslavije. Njegova zbirka priča "Tajna džema od malina" objavljena je posthumno u više izdanja, a nekoliko priča je prevedeno na više svjetskih jezika.

Po svojoj erudiciji i širokom interesu za razne vidove umjetnosti i kulture Karim Zaimović postao je simbolom svoje generacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije