Aktivistički Osmomartovski marš u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Aktivistički Osmomartovski marš u Sarajevu


Fondacija CURE poziva građanke i građane i medije na međunarodni dan žena 2010. koje se obilježava velikim aktivističkim Osmomartovskim maršom koji će se održati u ponedjeljak, 8. marta u Sarajevu sa početkom u 11:00 sati okupljanjem aktivistkinja i aktivista ispred zgrade Parlamenta BiH (Marijin Dvor, Sarajevo) praćeno zajedničkim hodom do bivšeg Trga Oslobođenja (Trg Alije Izetbegovića) gdje će se održati mirno stajanje i performans.

Sarajevskom Maršu za osmi mart pridružuju se ženske organizacije iz cijele Bosne i Hercegovine, mlade žene iz CURE mreže i građani/ke, a glavni cilj je načiniti zajedničke korake protkane porukama mira i rodne jednakosti.

U 12.00 sati na Trgu će se održati kratki performans kojim CURE žele podsjetiti građanstvo da je nasilje nad ženama problem svih nas i da za nasilje uvijek postoji izlaz. Svi/sve zainteresovani/e će na CURE info štandu moći dobiti informacije o 8.martu, pravima žena, kako prepoznati nasilje, o Fondaciji CURE i drugo.

Feminističko aktivistička organizacija CURE poziva sve koji/e žele da svojim dolaskom ukažu na prave vrijednosti 8.marta – koliko dugo i za koja su se prava borile žene koje su danas naše heroine, počev od Clare Zetkin – idejne kreatorke osmog marta- međunarodnog dana žena.

Osmi mart je prilika da proslavimo dan žena i da podsjetimo sebe, svoje bližnje i sve domaće javnosti na značaj i povod takvog jednog praznika. Na osmomartovski feministički marš pozvane su sve organizacije koje se zalažu za ženska ljudska prava u Bosni i Hercegovini, mediji kao i svo građanstvo kako bi zajedno skrenule/i pažnju da je 2010. godina izborna godina i da Bosna i Hercegovina nema budućnost bez žena. Na ovaj način ćemo informisati javnost o važnosti promocije ženskih ljudskih prava, povezanost između problema u državi sa postojećim rodnim jazom koji utječe na vođenje i upravljanje državom, kažu organizatorice ovog događaja.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije