ACES: Nagrada za gimnazijalce iz Mrkonjić Grada

Radiosarajevo.ba
ACES: Nagrada za gimnazijalce iz Mrkonjić Grada


Gimnazija Mrkonjić Grad je dobitnica nagrade Akademije srednjeeuropskih škola (ACES) za inovativni prekogranični projekat na temu medijske pismenosti. Nagrada je dodjeljena na svečanosti u slovačkom gradu Senecu.

ACES  jedna je od najvećih prekograničnih školskih mreža u Europi koju čini 15 partnerskih zemalja. Više od 400 škola je učestvovalo u ovogodišnjem projektu, a od tog broja, 107 škola je primilo donaciju, dok je međunarodni stručni žiri nagradio pet najinovativnijih projekata.

Naime, Gimnazija Mrkonjić Grad dobila je nagradu Akademije srednjeeuropskih škola za najinovativniji prekogranični školski projekat o medijskoj pismenosti, u kategoriji Učešće učenika, za projekat Odrastanje uz crtane filmove.

''Ovaj mediji je jako blizak mladim ljudima, ali nažalost nije dio obrazovnog plana i programa. Aktivnostima provedenim tokom realizacije projekta uspoređena je prošlost i sadašnjost kada je riječ o crtanim filmovima.  Konačan ishod projekta može poslužiti kao koristan obrazovni resurs, i to onim nastavnicima koji žele da eksperimentiraju u tom području'', kažu iz ACES-a.

Učesnici i učesnice ACES Akademije

Na dodjeli ACES nagrade u slovačkom gradu Senecu, od 9. do 12. aprila je učestvovalo 230 učenika i nastavnika, kao i predstavnici ministarstava obrazovanja iz 15 zemalja, a među njima su bili i učenici i nastavnici iz Mrkonjić Grada. Školske delegacije su predstavile rezultate svojih zajedničkih projekata i podjelile među sobom iskustva i znanja stečena tokom ovog projekta.

Projekat je realiziran u saradnji sa školama iz Rumunije i Slovačke.  

BiH je dio prekogranične mreže škola od  2007. godine. Konkursi za školske projekte se objavljuju svake godine, a do sada su 24 škole iz BiH učestvovalo u programu ACES.

Novi konkus ACES na temu Ja i drugi: Otkrivanje raznovrsnosti oko mene i u meni je još uvijek otvoren. Škole iz BiH mogu da podnesu prijedloge svojih projekata do 30. aprila.

Više informacija o tekućem konkursu, možete pronaći ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije