Abdičević i Dursum: Izložbom o Kemalu Montenu napravili smo izložbu o Sarajevu

Vesna Andree Zaimović
Abdičević i Dursum: Izložbom o Kemalu Montenu napravili smo izložbu o Sarajevu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amina abdičević i Branko Dursum
Brojni velikani Sarajeva, osobe koje su svojim djelom oblikovali sliku i značaj grada, zaslužuju da im se posveti puno više pažnje. Izložba koja će se uskoro otvoriti u pješačkoj zoni grada donekle će ispraviti tu nepravdu.

Sarajevska pop-rock škola

Pop i rock muzika bivše Jugoslavije u Sarajevu je  imala svoje kreativno žarište iz kojeg su se dvije i pol decenije širili utjecaji i pisala jedna lijepa historija. 

Od 1967. godine kada su Indexi snimili prvu  domaću rock pjesmu i kada je održan prvi  "Vaš šlager sezone",  pa do početka devedesetih - prvih barikada i tragično-simboličnih koncerata  za mir,  glavni grad Bosne i Hercegovine bio je kolijevka fenomena kojeg nazivamo "Sarajevska pop-rock škola".  

Bio je to plodan kulturni ambijent iz kojeg su  proizašla  najpoznatija imena jugoslovenske popularne muzike: Indexi, Kemal Monteno, Bijelo Dugme, Zdravko Čolić, Jadranka Stojaković, Zabranjeno Pušenje, Plavi orkestar, Dino Merlin i drugi.

U 21. stoljeću, nakon cijepanja Jugoslavije na sedam mini-država, u kolektivnoj memoriji stanovnika svake od njih sarajevska pop-rock škola je i dalje prisutna i prepoznatljiva. Brojne pjesme nastale pod njenim okriljem danas se prenose na mlade generacije i doživljavaju kao zajedničko kulturno naslijeđe.  Po ovim pjesmama Sarajevo se i danas prepoznaje. 

Kemal Monteno - autentičan i omiljen

Kemal Monteno (1948 – 2015) bio je dijete te škole, mladić  koji je na prvom festivalu "Vaš šlager sezone" pobijedio s pjesmom Lidija. Njegov vokalni  stil bio je karakterističan i u skladu s porijeklom – Montenov otac bio je Italijan.  Bio je jedan od najpozntijih kantautora, a na festivalske pozornice donio je melodije širokog raspona i kantabilne refrene. Bio je veoma tražen autor, osim za sebe,  piše i za Indexe, Zravka Čolića, Nedu Ukraden, Ambasadore, Terezu Kesoviju, Crvenu Jabuku.  Njegove mnoge pjesme postale su evergreeni: Sarajevo ljubavi moja, Napiši jednu ljubavnu, Olivija, Ljubavna bol, Jedne noći u decembru, Tebi je lako, Vino i Gitare, Nekako s proljeća.

Ovi kratki biografski podaci u krupnim potezima ocrtavaju jednu grandioznu karijeru. Kada je Kemal Monteno preminuo, u januaru 2015. godine, plakale su generacije njegovih savremenika, njihova djeca i unuci, jer Kemine pjesme i danas su simbol. 

Štrosmajerova će sijati Keminim sjajem

Izložba koja će se u Štrosmajerovoj ulici, u ambijentu gradske pješačke zone, otvoriti u srijedu 26. decembra, odaje počast ovom velikanu.  Autorica izložbe je Amina Abdičević, stručnjakinja iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, uz svesrdnu pomoć grafičkog dizajnera Branka Dursuma.  Za Radiosarajevo.ba govore o putu od ideje do realizacije ovog značajnog muzeološkog poduhvata: 

"Počelo je u Bečkoj kafani prije dvije godine, kada me Amina pozvala na kafu i kolač i izložila ideju. Mislio sam da je to iluzija.  Kemal Monteno, iako je bio skroman, svojim značajem prevazišao je grad. U jednom trentku više nismo znali da li pravimo izložbu o njemu ili o gradu Sarajevu", počinje priču Branko Dursum. Autorica Amina Abdićević nastavlja: 

"Dugogodišnja sam muzejska  djelatnica i kroz svoj posao sam shvatila od kakve je vrijednosti kada u rukama imaš  ostavštinu umjetnika od prije 30 ili 40 godina. Poklopilo se da ovom izložbom, između ostalog, obilježavamo 70 godina rođenja Kemala Montena. Zaista imamo sreću što je Kemina obitelj punim srcem prihvatila ovu ideju i ustupila nam ogroman arhiv - od novinskih članaka, mnoštva fotografija, naslovnica njegovih ploča. Ima tu i mnogo trodimenzionalnih objekata koje, nažalost, ne možemo izložiti na izložbi na otvorenom, na ulici, ali se nadamo da će jednog dana biti izloženi u adekvatnom prostoru".

Većina dokumenata i materijala bit će prikazani na velilkim panoima kako bi bili dostupni za što više ljudi, a pritom mogli odoljeti vremenskim uvjetima sarajevske zime. Otvaranje izložbe bit će poseban događaj za koji se priprema poseban program. U organizaciju izložbe u značajnom kapacitetu se uključila Općina Stari Grad, a pomoć je stigla i od Ministarstva kulture KS, te Općine Centar. 

"Hodajući svaki dan pored prostora gdje je nekada bio kultni kafić Estrada, pomislim kako bi bilo divno otvoriti muzej posvećen Sarajevskoj pop-rock školi. Silno bih  to željela, to bi bio prirodan način da se arhiviraju sve zbirke koje imamo u ovom gradu, zaostavština koja prikazuje da je Sarajevo od sedamdesetih do devedesetih godina  20.  stoljeća bilo  centar muzičke scene cijele Jugoslavije.  Kemal Monteno je bio jedan od autentičnih predstavnika  te scene. Bio je miljenik publike i jedan od najpoznatijih kantautora. Posebno ga je karakterisao spoj italijanske kancone, bosanske sevdalinke i mediteranskog šarma", tvrdi autorica Amina Abdičević. 

Autori izložbe kažu da je naziv izložbe "Jedne noći u decembru" nastao na inicijativu Kemalove kćerke, a nosi  uspomenu na istoimenu divnu Keminu pjesmu.

Autori pozivaju sve Sarajlije i goste grada da u posljednjim danima decembra dođu na Štrosmajerovu, pogledaju bogatu dokumentaciju koja svjedoči o jednom sjajnom vremenu i  čuvaju uspomenu na Kemine pjesme koje su nas trajno obilježile.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije