8. ICSL - Bibliotekarstvo. Ljudska prava. Aktivizam.

Radiosarajevo.ba
8. ICSL - Bibliotekarstvo. Ljudska prava. Aktivizam.

Uvodnim predavanjem istaknute profesorice informacijskih znanosti Toni Samek u Sarajevu su otvoreni 8. Međunarodni susreti bibliotekara slavista. Kao centralna tema na ovogodišnjem ICSL-u, o kojoj je govorila i Samek, jesu "Bibliotekarstvo. Ljudska prava. Aktivizam.".

Samek radi na podizanju svijesti bibliotekara i njihove uloge u današnjem društvu, a kako bi bibliotekari - kroz problematiku ljudskih prava, intelektualnih i akademskih sloboda, društvene i profesionalne odgovornosti - stali na "prvu liniju" odbrane i dosezanja globalne informacijske pravde

Predavanja koja su se ticala uloge bibliotekara i njegovih osnovnih zadaća u kontekstu ljudskih prava su održali i Saša Madacki iz Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Aleksandra Horvat i Mario Hibert, asistent na odsjeku za bibliotekarstvo na Filofozskom fakultetu u Sarajevu. 

8. ICSL - Međunarodni susreti bibliotekara slavista se održava od 15. do 18. aprila u Mediacentru. Kompletan program ovogodišnjih susreta možete vidjeti ovdje

Organizatori Susreta su Fondacija Kemal Bakaršić, Central and Eastern European Online Library - Frankfurt a/M, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, IKD "University Press" doo - Sarajevo u saradnji sa Mediacentrom, Asocijacijom informacijskih stručnjaka, bibliotekara, arhivista i muzeologa - BAM, Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH, Gradska biblioteka Sarajeva i TKD "Šahinpašić".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije