Obilježeno 700 godina od smrti Dantea Alighierija

0
Radiosarajevo.ba
Obilježeno 700 godina od smrti Dantea Alighierija
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Obilježavanje 700 godina od smrti Dantea Alighierija

Ambasada Italije u Sarajevu u saradnji sa Udruženjem "Dante Alighieri" i Društvom pisaca u BiH organizovala je danas događaj "Dante Alighieri, Italijan" u okviru XXI izdanja Sedmice italijanskog jezika u svijetu, posvećenog vrhovnom pjesniku, na 700. godišnjicu smrti.

Događaj se održava u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, a neki od učesnika su Nj.E. Marco Di Ruzza, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, Adnan Mehmedović, predsjednik Udruženja 'Dante Alighieri' te Selma Alispahić, prvakinja drame Sarajevskog ratnog teatra.

Također, na ovom spisku su i Muhamed Dželilović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Massimiliano Malavasi, s Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, te Damir Mišetić, asistent Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kao i Nenad Tanović iz Društva pisaca u BiH.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Biografija: Dante Alighieri

Dante Alighieri živio je od 1265. - 1321. bio je poznati talijanski književnik i autor besmrtnog djela "Božanstvena komedija".

Rođen je u Firenzi.  Prvo Danteovo djelo bila je knjižica "Mladenački život" 1292 - 1293. godine u kojoj je slavio ljepotu Beatrice. Djelo je napisano u prozi gdje je umetnuo jednu, baladu, jednu sestinu, 25 soneta te 4 kancone. 

Gozba" je druga knjiga koja je nastala u periodu kada je Dante pokušavao ugušiti bol zbog Beatricine smrti. Gozba je knjiga napisana u alegorijskoj formi i napisana narodnim jezikom, piše Lektira.hr.

Dante započinje rad na svojoj Božanstvenoj komediji 1307., djelu koje je preraslo u najveće dostignuće srednjovjekovne literature i jedno od najvećih književnih ostvarenja čovječanstva. Dante nas vodi kroz Pakao, Čistilište i Raj i oživljava pred nama grandioznu galeriju likova, od mitoloških i povijesnih ličnosti pa do svojih suvremenika, te predočava nevjerojatnom snagom izraza, svu skalu ljudskih poroka i strasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije