65 godina postojanja Historijskog muzeja

Radiosarajevo.ba
65 godina postojanja Historijskog muzeja
/ Knjiga koja je izašla povodom ovog jubleja, FOTO: Denis Ruvić/Radiosrajevo.ba

U Historijskom muzeju u Sarajeva otvorena je izložba povodom 65. godišnjice ove ustanove.

Na izložbi se mogu vidjeti eksponati vezani za dugu istoriju ove ustanove. Također je predstavljena i monografija u kojoj se nalaze sve informacije o nastanku i razvoju Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom dodjeljenue su zahvlanice svima onima koji su doprinjeli nastanku i razvoju Historijskog muzeja.

Tokom svojih 65 godina postojanja muzej je nekoliko puta mijenjao ime. Od osnivanja pa do 1950 godine muzej se zvao Muzej narodnog oslobođenja u Sarajevu da bi 1950. godine promjenio ime u Muzej narodne revolucije Bosne i Hercegovine. Ovo ime se zadržalo do 1967. godine kada se povećava interes ove ustanove i na istoriju radničkog pokreta i KPJ kao uvod za prikazivanje NOB-a. Ovo ime se zadržalo do 1993. godine kada je  Uredbom sa zakonskom snagom o muzejskoj djelatnosti promjenjeno ime u Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

Historijski muzej Bosne i Hercegovine je osnovan 1945. godine pod nazivom Muzej narodnog oslobođenja u Sarajevu. Tadašnja svrha muzeja je bila da čuva i izlaže sve dokumente o toku i razvitku narodnooslobodilačke borbe.

Konstantnim istraživačkim i sakupljačkim radom stvoren je fond od oko 400.000 muzejskih predmeta. Tokom svog postojanja muzej je organizovao 165 izložbi i tri stalne muzejske postavke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije