6. Internacionalni muzički festival Bosna

Radiosarajevo.ba
6. Internacionalni muzički festival Bosna

Sa pres konferencije (foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

6. Internacionalni muzički festival Bosna (BIMF) će se ove godine održati u nešto drugačijem terminu. Za razliku od predhodnih godina kad se festival održavao u jesenjem terminu ove godine će se održavati u ljetnom, i to od 16. do 20. jula 2010. godine u prostorijama Doma oružanih snaga BiH.

„Internacionalni muzički festival Bosna je zaista jedinstve kulturni događaj u Bosni i Hercegovini. Ciljevi festivala su obnavljanje umjetničle saradnje u BiH, razvijanje akademske saradnje, promocija bosanske kulturne baštine, te izgradnja jedne nove dimenzije grada Sarajeva u svijetu klasične muzike, ne samo u Evropi, već i šire,“ rekla je Zemira Masleša, direktorica festivala Bosna.


Zemira Masleša (foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

BIMF ove godinu nudi 3 koncerta, dva potpuno nova programa festivala, muzički kamp za djecu i izložbu.

Zagrebački solisti, koji će izvesti premijeru Beatles Go Baroque, gdje će se čuti melodije nekih od pjesama Beatlesa ali na barokni način. Solisti će nastupiti 16. jula 2010. u 20 sati.

Drugi dan festivala, 17. jula nastupit će pijanistica Janice Webber, koje će ponuditi jedan izuzetno jak, interesantan i raznovrsan klavirski recital, upotpunjen premijernim izvedbama.

Pijanista Stephen Gutman će održati koncert trećeg dana festivala, 18 jula. Gutman će se usredsrediti kombinaciju tradicionalnog Stravinskog i bosanske premijere britanskih kompozitora.

Muzički kamp za djecu je novost na ovogodišnjem BIMF-u, kamp je sastavljen iz tri segmenta, zagrebački solisti će demonstrirati gudačke instrumente prvi dan, drugi dan će se učiti klavirske tehnike dok je treći dan i najznanimljiviji djeca će da uče da komponuju. Sva dešavanja muzičkog kampa su u Domu Oružanih snaga BiH i besplatna su. Kamp se održava 17., 18., i 19. jula sa početkom u 10 sati.

Izložba BIMF Vam predstavlja će se održati u Galeriji International Peace Centar (rodna kuća Maka Dizdara na Baščaršiji) u periodu 16. do 31. jula 2010., kao popratni program festivala. Na izložbi će se moći vidjeti slike internacionalnih umjetnika sa kojima je festival do sada sarađivao.

Cijena koncertnih ulaznica je 35 KM. Ulaznice se mogu kupiti svakog dana u Domu oružanih snaga ili putem telefona 061 515 933.

Organizatori su za kraj istakli da je ove godine festival prepoznala i Gradska uprava i gradonačelnik Alija Behmen i da je festival proglašen kulurnom manifestacijom koja je značajna za grad Sarajevo.

denis,radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije