40 godina obilježavanja Dana frankofonije

Radiosarajevo.ba
40 godina obilježavanja Dana frankofonije

Zastava Međunarodne organizacije frankofonije

Od 1998. godine širom svijeta 20. mart se slavi kao Dan frankofonije. Frankofoni iz cijelog svijeta - procjenjuje se da ih ima oko 200 miliona – tim povodom organiziraju niz kulturnih sadržaja.

Bosna i Hercegovina zvanično još uvijek nije članica Međunarodne organizacije frankofonije (Organisation Internationale de la Francophonie, OIF), ali se Dani frankofonije tradicionalno obilježavaju još od 2003. godine.

Ambasade Belgije, Egipta, Francuske i Švicarske te Centar André Malraux učestvovali su u predstavljanju ovogodišnjih Dana frankofonije u Bosni i Hercegovini

Svake godine u martu, cijeli frankofoni svijet slavi francuski jezik kao ogledalo kulturnih različitosti i sredstvo komunikacije među civilizacijama. Događaj slavi više od 180 miliona frankofona u 60 zemalja članica i posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije, navode iz francuske ambasade

Bogat program
Ova godina nosi i jednu važnu godišnjicu za Međunarodnu organizaciju frankofonije - 20. marta navršava se 40. godina od njenog osnivanja, stoga publiku i frankofone u BiH očekuje i veliki broj kulturnih događanja iz skoro svih sfera umjetnosti kao i događanja iz obrazovne sfere u vidu konferencija, takmičenja u poznavanju jezika, itd., koja će biti realizirana i publici prezentirana u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli.

U Srednjoj ekonomskoj školi organizirana je manifestacija kojom će se obilježiti 40-godišnjica obilježavanja frankofonije u svijetu, a iz programa koji će se, u okviru Dana frankofonije, održati u Sarajevu izdvajamo Nedjelju francuskog filma i nastup francuskog elektro-tandema Interlope.

Interlope postoje već deset godina, zaradili su i nekoliko nominacija na Quartzu (Electronic Music Awards), a iza sebe imaju gomilu albuma, remixa i živih svirki. Interlope je kultni tandem pariškog electro breakbeata i drum and bassa koji pravi oštre osvrte na današnje društvo. Nastupit će u Balkan Cafeu 17. marta u 21:30h.

Nedjelja francuskog filma održat će se od 22. do 26. marta u Kinoteci BiH, a cilj manifestacije je predstavljanje izabranih djela francuske kinematografije. Nedjelja će biti održana u organizaciji Ambasade Francuske u BiH u saradnji s Kinotekom BiH i Sarajevskim otvorenim centrom.

Program Nedjelje francuskog filma:

22. mart; 19:30h
Lola
Režija: Jacques Demy
Uloge: Anouk Aimee, Marc Michel, Jacques Harden

23. mart; 19:30h
Le Couperet
Režija: Costa Gavras
Uloge: Jose Garcia, Karin Viard, Geordy Monfils

24. mart; 19:30h.
Voisins, Voisins
Režija: Malik Chibane
Uloge: Frederic Diefenthal, Anemone, Jackie Berroyer

25. mart; 19:30h.
La Traversee (dokumentarni film)
Režija: Elisabeth Leuvrey

26. mart; 19:30h.
Veče francuskog animiranog filma

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije