'Gradske ptice' u Zemaljskom muzeju

Radiosarajevo.ba
'Gradske ptice' u Zemaljskom muzeju
/ Dražen Kotrošan, FOTO:Denis Ruvić/Radiosarajevo.ba

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu otvorena je izložba Aves urbicae, na kojoj se mogu pogledati fotografije ptica koje žive u bh. gradovima.

Izložbu je otvorio Dražen Kotrošan, član Otrološkog društva Naše ptice. On je na početku rekao da je veliki broj ptica nestao sa područja grada tokom ratnog perioda, s obzirom da je tada posječeno dosta drveća. "Pretjeranom i neplaniranom gradnjom se umanjuje broj ptica u urbanim područjima a njihov broj je dobar pokazatelj trenutačnih promjena i našeg odnosa prema pernatim prijateljima sa kojima djelimo grad", rekao je Kotoršan.

"Izložba Aves urbicae je posvećena svim pticama u bosanskohercegovačkim gradovima kao i onim ljudima koji se trude sačuvaju njihovu pjesmu i za buduće generacije", piše na plakatu na izložbi.

Autori fotografija su: Narcis Dročić, Dejan Kulijer, Goran Topić i Dražen Kotrošan. Treba napomenuti i da je pokrenuta stranica ptice.ba na kojoj se mogu vidjeti sve aktivnosti i saznati više informacija o pticama u Bosni i Hercegovini.

Izložba je otvorena do kraja januara i može se pogledati u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije