3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Radiosarajevo.ba
3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom


U svijetu se 3. decembar obilježava kao međunarodni dan osoba s invaliditetom i dan kada se ukazuje na kršenje prava ovih ljudi.

Nakon što su Ujedinjene nacije trećeg decembra proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji od petog marta 1993.godine, pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Procjenjuje se da je u BiH skoro 10 posto stanovnika sa invaliditetom, a 30 posto posredno ili neposredno pogođeno posljedicama invalidnosti. Gotovo dvije trećine od ukupnog broja odraslih osoba sa invaliditetom u BiH živi blizu ili ispod granice siromaštva.

Srbija ovaj Međunarodni dan dočekuje a da još uvijek nema preciznu bazu podataka o tome koliko osoba sa invaliditetom živi u zemlji, prenosi B92. Statistika pokazuje da u Crnoj Gori ima oko 60 hiljada osoba sa invaliditetom. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj oko 510.000 ili 11 posto stanovništva živi s nekim oblikom invaliditeta.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije