180. izvedba predstave Ay, Carmela za punoljetstvo SARTR-a

Radiosarajevo.ba
180. izvedba predstave Ay, Carmela za punoljetstvo SARTR-a
Iz predstave Ay, Carmela

Sarajevski ratni teatar – SARTR slavi punoljetstvo, a ovaj jubilej će obilježiti izvedbom jedne od svojih najzapaženijih predstava – Ay, Carmela Josea Sanchisa Sinisterrae u režiji Roberta Raponje. Predstava će se po 180. put izvesti u dvorani CDA 17. maja u 20:00h. U predstavi glume Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

"Mi smo se zapravo počeli okupljati u kabareu Pozoriša mladih već polovinom aprila 1992. godine. Dubravko Bibanović i ja smo već bili napisali tekst za našu temeljnu predstavu Sklonište, a 17. maja 1992. godine je održana konstiturajuća sjednica savjeta na kojoj je usvojena odluka da se dotadašnje neformalno ratno pozorište ubuduće zvanično zove Sarajevski ratni teatar SARTR. 18 godina u životu čovjeka znači punoljetstvo i potvrdu zrelosti? Da, ako gledamo simbolički. U surovoj zbilji 1992. Zoran Bečić, Miodrag Trifunov, Jasna Diklić, Irena Mulamuhić, Alija Aljović, Senad Bašić, Nebojša Veljović i Branko Ličen, akteri Skloništa, te Slobodan Bobo Perišić, scenograf i kostimograf predstave su, uz Bibana koji je bio i reditelj i moje malenkosti, bili više nego zreli ljudi. Nažalost, ovaj 18. rođendan slavimo bez trojice od njih: Dubravka Bibanovića, Zorana Bečića i Slobodana Perišića", rekao je o punoljetstvu SARTR-a Safet Plakalo, jedan od osnivača i dugogodišnji direktor SARTR-a.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije