10 zlatnih medalja za OŠ Kovačići

Radiosarajevo.ba
10 zlatnih medalja za OŠ Kovačići

Likovnjaci OŠ Kovačići osvojili 10 zlatnih medalja među takmičarima iz 60 zemalja svijeta.

"Danas smo opet imali priliku biti jako ponosni na uspjehe naših učenika i ja im se ispred škole iz sveg srca zahvaljujem na tome“, izjavila je Almina Ćorović, vd direktorice OŠ Kovačići nakon ceremonije dodjele simboličnih olimpijskih medalja i certifikata učenicima koji su učestvovali na Međunarodnoj izložbi dječijih radova na temu Mir, prijateljstvo, dobre želje i olimpijski duh na Olimpijadi u Pekingu 2008.

Izložba, na kojoj su svojim radovima učestvovala djeca iz 60 zemalja širom svijeta, održana je u Pekingu, Atlanti i New Yorku.
Gradonačelnik Sarajeva je, na svečanosti specijalno upriličenoj za susret sa djecom, dobitnicima uručio ukupno 25 medalja, a njih čak deset je stiglo u ruke učenika OŠ Kovačići.

Uručivši priznanja, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, zajedno sa svojim zamjenicima Nenadom Markovićem i Slobodanom Neškovićem je čestitao učenicima i njihovim nastavnicima na osvojenim priznanjima, rekavši tom prilikom:
"Sarajevo je poznato u svijetu kao olimpijski grad, ali i kao grad koji je iznjedrio mnoge umjetnike. Vi ste dokaz našeg umjetničkog talenta i vjerujem da je svijetla i perspektivna budućnost pred vama.“

Esmu Kurbegović, učenicu šestog razreda, izjavila je šta za nju znači ovakva nagrada: "Ma to je super! Ja sam uvijek znala da odlično crtam i jako volim likovnu umjetnost, sve tehnike... a ova medalja, to mi je samo dokaz da trebam nastaviti da se bavim slikanjem. Od mojih bojica i raznih rekvizita za crtanje mama ponekad poludi jer ih ima svuda po kući, al danas je i ona sretna zbog moje medalje. Jako sam sretna da sam danas upoznala gradonačelnika Sarajeva i jednu pravu slikaricu, tetu Mirsadu, koja me je pozvala i u svoj atelje da vidim slike koje ona izrađuje i sigurno ću ići što prije.“ Odgovorila je Esma usplahirenog glasa.

"To je njihov veliki uspjeh, ali i njihove i naše nastavnice likovne kulture Amre Kozić, koja je svesrdno uložila svoj trud i vrijeme u aktivnosti oko organizacije izrade radova, selekcije i njihovog slanja u Tokio,“ istakla je direktorica Almina Ćorović.

Na pitanje kako je tekao proces selekcije radova u školi, nastavnica Amra Kozić je odgovorila: "Iskreno, djeca su se sa ushićenjem prihvatila izrade tematskih radova. Ono što je meni bilo teško jeste napraviti užu selekciju od toliko predivnih radova koje su djeca vrijedno kreirala za ovu izložbu. Imamo puno talentovane djece, što pokazuje i ovoliki broj osvojenih medalja.“

Sabiha Hadžimuratović iz NVO Sarajevska tribina, koja je uz saradnju sa Agencijom Meadows iz Libana organizator svih aktivnosti, je naglasila: "Čast nam je bila da na ovaj način ponovno podignemo duh olimpijskog grada izražen u dječijim radovima koji oslikavaju prijateljstvo, ljubav i povezanost Sarajeva sa Kinom i drugim gradovima gdje se održala Olimpijada.“

Naime, u augustu 2008. godine, uporedo sa Olimpijskim igrama u Pekingu, održana je i četvrta Međunarodna izložba dječijih likovnih radova, koju je organizirala Kineska agencija za međunarodne izložbe, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture NR Kine, UNESCO-a i Kineske fondacije za unapređenje ljudskih prava. Organizatori su pozvali kulturne centre drugih zemalja da preko svojih ambasada i agencija osiguraju učešće djece iz 60 zemalja na veličanstvenoj izložbi dječijih radova u Pekingu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije